La Unió Progressista d'Inspectors de Treball (UPIT) ha denunciat en el seu darrer informe anual d'inspecció una direcció política per orientar el seu treball cap a la vigilància d'aturats, mentre es deixen de banda altres formes més sagnants i creixents de frau, com la contractació a temps parcial que oculta llargues jornades laborals.

Així, la UPIT assenyala que els més de 500.000 controls d'ocupació que es van fer l'any passat només han trobat 11.689 casos de persones que compatibilitzin prestació i treball (una taxa d'èxit de menys del 2%). Aquest baix índex contrasta amb els resultats de les actuacions fetes en matèria de sobrejornades laborals: amb només 14.097 investigacions, es van trobar casos de frau en el 40%.

La UPIT destaca que, tot i les directrius polítiques que orienten les investigacions cap als desocupats, els casos detectats suposen només el 0,4% de la mitjana anual de beneficiaris de prestacions. A més, afirma l'informe, "les prestacions recuperades en tots els àmbits només suposen com a màxim el 2,79% [del total del recuperat per la inspecció], i queda constatat així un cop més que el frau principal [...] no està en els perceptors de prestacions". Per a l'associació, aquesta insistència en la vigilància als aturats s'està fent "sota l'òptica de la criminalització dels aturats", fet que, en el seu parer, comporta una "estigmatització dels perceptors de prestacions".