Un total de trenta-tres alumnes de l'Escola Agrària de Manresa, pertanyent al departament d'Agricultura, han realitzat recentment, acompanyats de dos professors, un viatge tècnic de tres dies a Suïssa per conèixer de prop la producció agrària ecològica en aquell país, segons ha informat la conselleria en un comunicat.

En primer lloc, el grup de l'Escola Agrària de Manresa es va desplaçar a la regió de Lausana, on va visitar la finca biodinàmica de Bois-Genoud, integrada a l'escola Steiner d'aquella població, i en què es produeixen hortalisses que distribueixen sobretot al mercat de Lausana, i a la botiga i el restaurant de l'escola. Aquesta finca inclou un petit ramat de vaques i un d'ovelles que, a més d'aportar fems per a la fertilització dels camps, permeten una àmplia rotació de cultius amb superfícies farratgeres, que afavoreix la fertilitat del sòl i el control de patògens i plagues.

El segon dia, el viatge es va iniciar a la finca La Sauvageraie, de 12 hectàrees, on es cultiven ecològicament hortalisses, cereals, fruiters i vinya per a vi, i s'hi crien abelles, a més de porc llanut i ovella d'Engadina, dues races amenaçades. Posteriorment, es van traslladar a Cernier, on van visitar la granja de vaques lleteres ecològiques de Danielle Rouiller, A més, es va visitar una moderna formatgeria, en què es transformen dos milions de litres de llet l'any, la meitat ecològica, en el conegut formatge de Gruyère, i es va anar al centre biodinàmic de l'Aubier, on van veure la granja i la formatgeria.

L'últim dia es va visitar al poble de Meinier, als afores de Ginebra, la finca de la Touvière, dedicada al cultiu ecològic de cereals, oleaginoses, patates, pomeres, i vinya.

Assajos varietals hortícoles

D'altra banda, el dimarts 2 de desembre, a partir de dos quarts de cinc de la tarda, tindrà lloc a la Finca de Can Poc Oli de l'Escola Agrària de Manresa una jornada de camp on es presentaran els resultats de l'assaig varietal de l'escarola en cicle d'estiu a la Catalunya Central. A continuació, es farà la presentació dels resultats de l'assaig que s'ha fet sobre la valoració agronòmica de l'aplicació de biofertilitzant i farina de roca en el conreu de tomàquet de conserva.