El consolat general dels Estats Units a Barcelona va aclarir ahir que la nota que va fer el dia 10 de març el Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), dependent del departament del Tresor dels Estats Units, denunciant que la Banca Privada d'Andorra (BPA) havia blanquejat diners del crim organitzat no implica "cap sanció econòmica" per a aquest banc.

En un comunicat remès a Efe, el consolat nord-americà a Barcelona ha volgut així sortir al pas de "la informació publicada en diversos mitjans" sobre una hipotètica sanció per part dels Estats Units a la Banca Privada d'Andorra derivada d'aquesta comunicació.

El consolat aclareix que el dia 10 de març el FinCEN va donar a conèixer "una proposta de norma" -d'acord amb la secció 311 de la llei Patriòtica- en relació amb BPA, atès que va identificar aquest banc "com una entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals".

No obstant això, el comunicat del consolat nord-americà aclareix a continuació: "la norma proposada, si es porta a terme, prohibiria a entitats financeres dels Estats Units obrir o mantenir comptes amb Banca Privada d'Andorra. No existeix cap sanció econòmica associada a aquesta norma".

El dia 18 de març passat, la cònsol general dels Estats Units a Barcelona, Tanya C. Anderson, va opinar que l'executiu d'Andorra estava realitzant "un gran esforç" en la gestió de la crisi de Banca Privada d'Andorra i que estava adoptant mesures "de forma responsable".

Ja llavors, la cònsol nord-americana Tanya C. Anderson va puntualitzar que la nota del departament del Tresor nord-americà, i que va portar Andorra a intervenir BPA, consistia en un Notice of Proposed Rulemaking (anunci de proposta de norma), la qual cosa, "com el seu nom indica, no és una norma definitiva", i va assegurar que, des d'aleshores, els dos governs estaven en contacte permanent.