La Comissió Europea (CE) va informar ahir que està recollint informació per determinar si els avals donats per Espanya, Grècia, Portugal i Itàlia a determinats actius fiscals de la banca constitueixen ajudes d'estat incompatibles amb la legislació comunitària.

"La Comissió ha enviat cartes demanant informació a aquests estats membres que van donar garanties a diferents actius fiscals per entendre com funcionen aquestes mesures i si impliquen ajudes d'estat", va assenyalar en roda de premsa el portaveu comunitari Alexander Winterstein.

El portaveu va avançar que ja ha rebut algunes respostes que s'estan analitzant i que prendre una decisió "portarà temps". "Podem confirmar que hem enviat cartes administratives a Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia", va indicar, per la seva banda, la portaveu comunitària Lucía Caudet. L'executiu vol conèixer els detalls de l'aplicació del reial decret llei que va aprovar el govern espanyol el 2013 per permetre a la banca comptabilitzar com a capital principal el 60% dels seus actius per impostos diferits (DTA, per les seves sigles en anglès), el que suposa uns 30.000 milions d'euros, que no són considerats d'"alta qualitat" pel Banc Central Europeu (BCE).

En total, la banca té a Espanya 50.000 milions d'euros en DTA, actius que generen un crèdit fiscal a les entitats perquè són despeses que han tingut un impacte en els bancs i no s'han pogut deduir. La consideració d'aquests actius va canviar amb l'entrada en vigor de les noves normes de Basilea III, que obliguen les entitats a deduir del capital aquests DTA perquè considera que, en cas de pèrdues o insolvència, no tenen valor, ja que només es recuperen mitjançant el pagament de menys impostos en el futur sempre que l'entitat obtingui beneficis.