La taxa de creixement potencial global s'ha reduït els últims anys com a conseqüència de l'envelliment de la població i la menor productivitat, segons el Fons Monetari Internacional (FMI). Tot i que aquesta tendència s'apreciava des de principi de segle, l'FMI va apuntar a la crisi financera com el punt d'inflexió a la frenada en la taxa de creixement potencial, és a dir, el nivell de creixement en el marc d'una inflació estable. En els anys previs a la gran recessió, el creixement potencial de les economies avançades va arribar al 2,4%, mentre que entre el 2008 i el 2014, es va reduir fins al 1,3% de mitjana.

De cara al futur, l'FMI només preveu una lleugera acceleració a l'1,6% entre el 2015 i el 2020. L'FMI veu especialment afectats per aquestes circumstàncies als països avançats, com Japó, Canadà i Alemanya, i assegura que l'única forma de contrarestar la tendència és avançar en les reformes estructurals per millorar la formació dels treballadors i potenciar la investigació i el desenvolupament.

L'FMI també proposa aprofitar els baixos tipus d'interès generalitzats actualment per augmentar la inversió pública en infraestructures. També en les economies emergents es comencen a apreciar aquests factors, i la taxa de creixement potencial baixar al 6,5% entre el 2008 i 2014, dos punts percentuals menys que al començament de la crisi, i se situarà al voltant del 5,2% en els propers cinc anys.