Arriba l'hora de complir amb Hisenda i, en molts casos, ens assalten els dubtes. La complexitat de part de la legislació, i els canvis legals i en la situació personal de cada contribuent condueixen moltes vegades a cometre errors en la declaració que ens poden costar un disgust o, com a mínim, una molèstia de paperassa i tràmits que ens robaran temps i energies.

Hem de saber que el declarant és el responsable últim de la declaració, pel que és necessari revisar a fons les nostres dades, fins i tot l'esborrany que emet l'Agència Tributària.

Per tractar d'evitar problemes, és convenient repassar alguns dels errors que més habitualment es cometen en emplenar l'IRPF, just en la setmana en què ha arrencat la campanya de la renda. Aquests són cinc d'ells:

1. Situació personal i familiar. Els canvis en l'estat civil i tenir fills afecten a la declaració de la renda. És fonamental per beneficiar-se dels diferents ajuts fiscals estatals o autonòmiques o per calcular si resulta millor de presentar una declaració conjunta. Cal saber que és habitual que l'esborrany no inclogui la nova deducció de 1.200 euros anuals per maternitat per a mares treballadores.

2. Habitatge habitual. Els que van comprar el seu primer habitatge abans de 2013 han de recordar que segueixen tenen tenint dret a una de deducció del 15% dels pagaments de la hipoteca, amb un màxim anual de 9.040 euros, tot i que aquest benefici fiscal ja no s'apliqui a les noves adquisicions. Els contribuents que tinguin un segon habitatge o més han de tributar per elles en la declaració, imputant en la seva renda el 1,1% del valor cadastral dels segons i següents immobles.

3. Lloguers. Qui llogui una casa de la seva propietat ha de tributar per això, una cosa que en alguns casos s'oblida o es passa per alt en no aparèixer en l'esborrany.

4. Plans de pensions. Els contribuents tenen dret a reduir la base imposable amb les aportacions als plans de pensions, el que rebaixa la quantitat a pagar. El límit de la rebaixa de la base imposable és de 10.000 euros amb caràcter general i de 12.500 per a majors de 50 anys.

5. Subvencions. Algunes estan exemptes, però d'altres es consideren un guany patrimonial i s'han de declarar. Els ajuts estatals del pla PIVE per comprar cotxe són un exemple. L'esborrany no acostuma a incloure-les.