L'actual model de finançament de les autonomies que arrossega més de 30 anys amb diverses revisions acumulades està al "límit" i està plenament "esgotat", segons, Valentí Pich, president del Consell General d'Economistes en el transcurs de la presentació del llibre Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral 2015. Pich va explicar que l'actual model incentiva les autonomies a decretar nous impostos (73 taxes en total a l'Estat i 13 a Catalunya) però que només tenen capacitat per recaptar el 2,4% dels ingressos fiscals totals.

L'estudi indica que mentre que la recaptació autonòmica s'ha enfonsat, la recaptació de l'Estat ha superat la crisi amb un increment de la recaptació fiscal del 21,5%. Pich denuncia la manca de "sensatesa" que té l'actual model de finançament autonòmic, que és més fruit de "pactes institucionals" i polítics que del disseny d'un model eficaç en la seva recaptació.

Els impostos cedits a les comunitats autònomes que formen part de la singularitat de l'actual model de finançament han vist com aquests anys de crisi la seva recaptació s'ha enfonsat. Així, la recaptació en concepte d'impost de successions i donacions entre el 2008 i el 2012 ha disminuït el 25,18% en el conjunt de l'Estat, mentre que a Catalunya aquesta recaptació ha caigut el 65%. En relació amb el comportament de transmissions patrimonials, l'impost que grava la compravenda d'habitatges de segona mà ha caigut en el mateix període el 22,55%, un descens que a Catalunya ha estat del 16,74%. Per últim, la recaptació d'Actes Jurídics Documentats, l'impost que grava la compravenda de pisos nous, ha enfonsat la seva recaptació en el conjunt de les comunitats autònomes en el 66,4% una caiguda que a Catalunya ha estat del 60,64%.

Davant aquesta caiguda dels ingressos tributaris autonòmics, molt vinculats al sector immobiliari i de la construcció, el govern de l'Estat, amb una capacitat fiscal més àmplia, ha sortejat (via increment de l'IVA i via augment dels tipus de retenció de l'IRPF) la crisi, ha passat d'una recaptació impositiva (IRPF, IVA, Societats i altres) de 144.023 milions d'euros el 2009 a uns ingressos fiscals de 174.989 milions d'euros el 2014, cosa que suposa un increment de la recaptació fiscal i de recursos de l'Estat del 21,50%.