El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), dins del Pla de Biodiversitat Cultivada, ha creat el banc de llavors per tal de preservar i conservar les varietats locals d'interès agrari de Catalunya. L'objectiu d'aquest banc de llavors és contribuir a evitar la pèrdua constant de recursos fitogenètics de vital importància per a la sostenibilitat de l'agricultura i l'alimentació.

Segons ha fet públic el departament d'Agricultura en un comunicat, al banc es conservarà una mostra de llavors de les varietats locals que s'inscriguin en el catàleg de varietats locals d'interès agrari de Catalunya.

A més, s'obre la possibilitat de conservar llavors lliurades per particulars i/o entitats, de varietats que estan en risc de perdre's o que tenen un interès per ser conservades, com a pas previ a la seva caracterització i inscripció en l'esmentat catàleg.

El banc es troba ubicat físicament a Lleida, a les instal·lacions del Laboratori de Llavors del departament d'Agricultura.