El fons nord-americà Blackstone va tancar ahir la compra de la cartera hipotecària problemàtica de Catalunya Banc per un import de 4.123 milions d'euros, fet que obre la porta al BBVA per fer-se amb el control de la nacionalitzada, que es va adjudicar en subhasta el mes de juliol passat.

La venda s'ha instrumentat, com estava previst, mitjançant la transferència de l'esmentada cartera a un fons de titulització d'actius. Concretament, Blackstone aporta 3.598,4 milions i el FROB, l'actual propietari de Catalunya Banc, els 524,9 milions restants.

El juliol passat es va fixar l'import total d'aquesta en 4.187 milions d'euros, una xifra que finalment s'ha situat una mica més amunt de 4.123 milions a causa de l'evolució que han experimentat en aquests últims mesos els préstecs que constitueixen la cartera. Això ha permès, al seu torn, rebaixar l'aportació del FROB dels 572 milions previstos inicialment als actuals 524,9, segons ha informat aquest organisme. El FROB durà a terme aquest pagament mitjançant una emissió de bons simples avalats per l'Estat per import de 520 milions -emissió que ha estat subscrita de manera directa per Catalunya Banc com a pagament per la seva participació en el fons de titulització- i els prop de 5 milions restants en efectiu.

Catalunya Banc, hereva financera de Caixa Manresa, que opera amb la marca comercial CatalunyaCaixa, va anunciar la venda d'aquesta cartera de crèdits hipotecaris el 17 de juliol passat, encara que l'operació s'ha tancat ara, nou mesos després, una vegada s'han complert "la totalitat de les condicions suspensives". D'aquesta manera, Blackstone assumeix una cartera de prop de 6.400 milions en hipoteques problemàtiques, la venda de les quals havia despertat l'interès inicial de fins a una dotzena de grups d'inversió. La gestió i administració dels préstecs anirà a càrrec d'Anticipa, filial de Blackstone, i en els pròxims dies els titulars d'aquests préstecs rebran una notificació en què s'expliqui aquest canvi en la gestió, han assenyalat a Efe fonts coneixedores de l'operació.

Amb el tancament d'aquesta venda, el grup català fa un pas decisiu cap al seu procés de privatització, ja que el BBVA té via lliure per formalitzar-ne l'adquisició.

El grup que presideix Francisco González va guanyar la subhasta de Catalunya Banc el juliol del 2014 quan va oferir 1.187 milions d'euros per l'entitat, la qual cosa li permetrà reforçar encara més la seva presència a Catalunya, on ja es va adjudicar Unnim, fruit de la fusió de Caixa Terrassa, Sabadell i Manlleu, el març del 2012.

CatalunyaCaixa, que dissabte passat va celebrar la seva última junta general ordinària d'accionistes abans de ser absorbida per BBVA, ha viscut un profund procés de transformació en els dos últims anys, en els quals ha passat a mans de l'Estat després d'haver de ser recapitalitzada amb més de 12.000 milions d'euros. En aquest període ha venut una cartera de fallits, la seva plataforma immobiliària CXI o el seu servei de comercialització d'entrades, Telentrada, a la vegada que ha efectuat desinversions de participacions alienes al negoci financer i ha tancat un acord laboral per ajustar la plantilla i la seva xarxa d'oficines.

El BBVA integrarà aviat una entitat que, una vegada superades les dificultats de la crisi financera, va obtenir l'any passat un benefici de 122,8 milions, fet que suposa el 75,5 % menys que el 2013.