El BBVA va formalitzar ahir la compra al fons de rescat espanyol, el FROB, del 98,4 % de Catalunya Banc, que opera amb la marca comercial de CatalunyaCaixa (CX), per un preu aproximat de 1.165 milions d'euros. En concret, BBVA ha adquirit la participació que tenia el FROB a l'entitat catalana, el 66,01 %, i la del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que ascendia al 32,39 %. En total, les dues participacions sumen el 98,4%, un percentatge que ara passa de nou a mans privades després de rebre el BBVA les preceptives autoritzacions per adjudicar-se l'entitat catalana.

Amb la formalització de la compra, i segons ha explicat el FROB en un comunicat, es conclou el pla de resolució de Catalunya Banc, que es va iniciar el desembre del 2012, encara que l'Estat perdrà gairebé 12.000 milions d'euros. I és que des del moment de la seva creació, el grup fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa va haver de recórrer a les ajudes públiques: primer, un préstec de 1.250 milions, al qual va seguir una injecció de 1.718 milions més; posteriorment, 9.084 milions més de l'ajuda europea a la banca espanyola; i després, 572 milions perquè pogués treure's de sobre gairebé 6.400 milions d'euros en hipoteques tòxiques. Aquestes ajudes sumen 12.624 milions, als quals cal afegir l'aportació de més de 1.000 milions del FGD que va necessitar Catalunya Banc per donar liquiditat als milers de clients als quals va vendre participacions preferents i deute subordinat. Igualment, l'entitat va traspassar els seus actius immobiliaris tòxics a la Sareb, i l'Estat va vendre la seva cartera hipotecària problemàtica al fons nord-americà Blackstone, una operació que també s'ha tancat fa uns dies.

Segons ha explicat el FROB, tant la venda de la cartera hipotecària com del negoci bancari, que va ser adjudicat a BBVA en una subhasta competitiva el juliol del 2014, han tingut un resultat positiu net de 328 milions d'euros.

Quota de mercat

El BBVA sumarà una quota de mercat a Catalunya del 26,1% amb l'adquisició de Catalunya Banc, una entitat que li aportarà 4.386 treballadors i 728 oficines a Catalunya. A la capital del Bages, el grup sumarà vint oficines i dues d'empresa, i un total de 140 empleats. Catalunya Banc té 65.288 clients a Manresa (98.710 al conjunt del Bages) i dipòsits per valor de 988,7 milions d'euros (1.475,5 milions d'euros al Bages).