ICL, la matriu israeliana d'Iberpotash, i l'holandesa AkzoNobel, una de les principals empreses productores d'especialitats químiques i un dels líders mundials en pintures i recobriments, van anunciar ahir públicament la signatura de l'acord, ja anunciat l'estiu passat, en virtut del qual ICL produirà i AkzoNobel comercialitzarà 1,5 milions de tones anuals de sal vacuum d'alta qualitat de la mina de Súria. L'acord, que va avançar Regió7 el 5 de juliol de l'any passat i que es va signar oficialment el 21 d'abril passat a les instal·lacions centrals d'ICL a Israel, inclou també la producció i comercialització de 50.000 tones de potassa blanca. Amb aquesta signatura es garanteix el futur del pla industrial Phoenix de la mineria bagenca, ja que suposa donar sortida comercial a la totalitat de la sal produïda a Súria.

L'acord, signat per AkzoNobel Industrial Chemicals i la filial d'ICL a Espanya, ICL Iberia, formalitza el pla d'ICL de finançar i construir dues plantes de producció a Súria, cadascuna de les quals permetrà la producció de 750.000 tones de sal vacuum. La primera planta, ja en construcció, es preveu que entri en funcionament aquest 2015, mentre que la segona s'estima que estigui operativa el 2017.

La construcció de les plantes s'inclou dins les inversions anunciades de 175 milions d'euros del Pla Phoenix que té en marxa ICL per augmentar la capacitat d'extracció i producció a ICL Iberia. En conjunt, el pla Phoenix suposarà una inversió que podria superar els 800 milions d'euros.