El conseller delegat del BBVA, Ángel Cano, va avançar ahir la intenció de l'entitat de tancar en els pròxims tres anys 285 oficines de la seva xarxa a Catalunya -la suma de les del BBVA més les de Catalunya Banc (que opera amb el nom comercial de Catalunya Caixa -CX-)- i reestructurar la seva plantilla en el 20% del total a aquest territori, el que equival a 1.700 empleats. Segons fonts del BBVA, l'ajust de plantilla es durà a terme sense acomiadaments forçosos, sinó mitjançant mesures com prejubilacions, baixes incentivades o temporals.

Segons va explicar Cano, la compra de Catalunya Banc acabarà tenint un impacte zero als resultats del banc aquest 2015, i sí que es traduirà en guanys el 2016. Suposa la incorporació d'1,5 milions de clients, fet que la situa com la segona entitat amb més percentatge de mercat a Catalunya.

Amb dades a 31 de desembre del 2014, hi ha a Catalunya 639 oficines del BBVA i 728 de Catalunya Caixa. Quant a empleats, les dues entitats sumen a Catalunya 8.777 persones, segons dades de final de l'any passat: 4.391 del BBVA i 4.386 de CatalunyaCaixa. A Manresa, el grup suma vint oÞcines comercials i dues d'empresa, i un total de 140 empleats.

Cano va fer aquestes manifestacions durant la presentació dels resultats de l'entitat al primer trimestre del 2015, en què ha obtingut un benefici net atribuït de 1.536 milions d'euros, el 146,2% més que el mateix període de l'any passat. El resultat està condicionat per les plusvàlues generades per diverses operacions de venda equivalents al 5,6% de la participació del BBVA al Xina CITI Bank Corporation (CNBC) durant el període. Sense aquesta operació, els beneficis haurien estat de 953 milions d'euros, amb un increment del 52,8%. L'activitat bancària a l'estat espanyol va generar un benefici de 347 milions, amb un descens del 9,6% en relació amb el benefici del primer trimestre del 2014, que va ser de 384 milions.

Cano va explicar també que encara estan estudiant si mantenen la marca de CatalunyaCaixa o, pel contrari, unifiquen totes les oficines amb el nom de BBVA. "Tenim al davant temps per entendre els efectes" que pot tenir el manteniment o no de la marca, va assegurar en roda de premsa. Cano va explicar que de moment no hi ha "cap decisió presa".

CCOO va reclamar ahir que l'ajust de plantilla que té previst emprendre el BBVA es porti a terme de forma negociada i sense acomiadaments. En un comunicat, CCOO va exigir que el grup que presideix Francisco González negociï amb la representació dels treballadors l'articulació d'aquest procés a través de mesures voluntàries i no traumàtiques, com prejubilacions o baixes incentivades. El sindicat va recordar, en aquest sentit, que els treballadors de CatalunyaCaixa han patit ajustos "extrems" els últims anys, tant en pèrdua de llocs de treball -l'octubre del 2013, direcció i sindicats van pactar un ERO per a 2.395 persones- com en el que fa a la rebaixa de condicions salarials i laborals. CCOO considera, a més, que la situació econòmica del grup BBVA i les piràmides d'edat de la plantilla han de permetre abordar un procés d'integració "sense baixes forçoses ni ajustos addicionals en condicions".

D'altra banda, BBVA ha renovat la confiança a l'actual comitè de direcció de CatalunyaCaixa, al qual ha donat continuïtat, i l'ha ampliat en l'àmbit comercial. El conseller delegat de CatalunyaCaixa, Xavier Queralt, va designar ahir el nou equip directiu de l'entitat, que incorpora ara les direccions de zona, amb l'objectiu d'incrementar el focus en el client i donar impuls a l'activitat comercial.

Així BBVA ha designat sis direccions de zona a Catalunya i una fora de la comunitat, que corresponen a Barcelona ciutat, Vallès i Maresme, Llobregat, Tarragona, Catalunya Nord i Expansió i Catalunya Central i Lleida, que continuarà dirigint Òscar Ferrer. Aquesta organització, subratlla el grup financer, posa èmfasi a les zones originàries de CatalunyaCaixa.