Els sindicats catalans CCOO i UGT centraran el Primer de Maig en la reivindicació de la recuperació dels salaris com a única via per treure de la crisi la majoria de la població, i demanen als ciutadans, en un any electoral, que surtin al carrer a mobilitzar-se i no ho confiïn tot a la política. Els líders dels dos sindicats van fer ahir una crida conjunta a la població a sortir al carrer demà per forçar que les polítiques que facin els partits polítics responguin als interessos de la gent i que s'abandoni la via de l'austeritat i les retallades que ha marcat els últims anys.

Joan Carles Gallego, per part de CCOO, i Josep Maria Álvarez, per la d'UGT, van denunciar en conferència de premsa que el govern i altres veus volen "amagar" la realitat de l'atur i la precarietat laboral "sota una cortina de xifres macroeconòmiques". "Ens volen fer oblidar que la millora teòrica de l'economia no es veu reflectida en els nostres salaris rebaixats. Que cada dia centenars de famílies han d'afrontar desnonaments perquè no poden pagar les quotes de la seva hipoteca i, a la vegada, donar menjar als seus fills. Que han convertit la precarietat de les condicions laborals en un signe de modernitat, que no és cap altra cosa que explotació", assenyala el manifest unitari per al dia 1 de Maig. Per fer front a aquest discurs oficial, els sindicats troben necessària la mobilització ciutadana més enllà de la decisió de vot que dugui a terme cadascun, de manera individual, en les pròximes eleccions, començant per les municipals d'aquí a menys d'un mes.

"Comencen a haver-hi signes de recuperació però no hem sortit de la crisi econòmica i social perquè les persones estan en pitjors condicions que abans de la crisi, ja que l'austeritat i les retallades s'han convertit en atur, precarietat laboral i desprotecció social", va subratllar Gallego. La recuperació real no arribarà, segons els sindicats, si no augmenten els salaris per recuperar part del perdut i perquè els sous siguin un estímul de l'activitat econòmica. Álvarez va afegir que "és necessari un Primer de Maig multitudinari per canviar les polítiques", i es va mostrar convençut que sense mobilització social no hi haurà recuperació salarial. Amb el lema "Precarietat és explotació", els dos principals sindicats catalans han convocat manifestacions centrals al migdia a Barcelona, Girona, Tàrrega, Tarragona i Tortosa.