L'encariment de l'electricitat ha estat el factor que més ha influït que el descens dels preus de consum es moderés l'abril, fins a situar-se al 0,6%, és a dir, una dècima menys que el mes anterior. Si es confirma aquest descens interanual el proper 13 de maig, l'índex de preus de consum (IPC) acumula deu mesos de caiguda, que s'ha moderat en els últims tres.

Segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquesta caiguda és a més la primera registrada en un mes d'abril des del 2009 (0,2%) i la més gran de la sèrie històrica de l'INE, que va començar el 1960.

Els analistes consultats assenyalen clarament l'impacte de l'increment de l'energia en la moderació de la caiguda dels preus, si bé subratllen que la millora de la inflació subjacent (sense energia ni productes frescos) apunta a un millor comportament dels serveis generat per la demanda interna.

L'analista de l'Institut d'Estudis Econòmics Almudena Semur considera que, tot i que segueix en terreny negatiu, sembla que repunten els preus per l'increment de l'electricitat, un comportament que continuarà ascendent per la fortalesa de la demanda interna i la millora de l'entorn exterior.

L'analista de Funcas María Jesús Fernández atribueix la menor caiguda dels preus als productes energètics en general, si bé destaca que hi ha una lenta tendència a l'alça en la inflació subjacent.

Les dades publicades ahir mostren com la caiguda interanual dels preus, que s'havia consolidat al juliol (0,3%) i l'agost (0,5%), va experimentar una lleu recuperació al setembre (0,2%) i octubre (0 , 1%), per tornar a intensificar-lo el novembre (0,4%), desembre (1%) i gener (1,3%). A partir d'aquí, ha iniciat un camí de recuperació, amb la moderació dels descensos registrats al febrer (1,1%), març (0,7%) i abril (0,6%). En taxa mensual, els preus han pujat l'1% durant l'abril, en línia amb l'increment registrat l'any anterior (0,9%).

Després de gairebé quatre anys folgadament en positiu, des de setembre del 2013 la inflació s'ha mantingut al voltant de zero.