Les baixes laborals a l'estat espanyol el 2014 van suposar un cost de 8.000 milions d'euros a la Seguretat Social, segons María Ángeles Tejada, presidenta de la comissió de Relacions Laborals i Recursos Humans de la patronal Foment del Treball. Tejada va donar aquesta dada en el transcurs de la presentació de l'estudi "Horaris de treball i absentisme laboral" publicat per Asepeyo i l'Associació per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (Arhoe). En l'estudi es confirma que l'absentisme a l'estat espanyol és un fenomen anticíclic que repunta en cicles de recuperació de l'economia i baixa en cicles de crisi. El 2014 s'observa un repunt de les baixes especialment a la construcció i el transport.

Repunt de les baixes

L'any 2014, coincidint amb el procés de recuperació de l'economia, s'observa també un repunt de les baixes laborals en sectors com la construcció on la variació de l'índex d'incidència en variació interanual ha crescut el 3,9%, en el transport 5,4%, serveis auxiliars on s'inclouen les empreses de neteja un 3,1% i la indústria en general que registra un increment de les baixes de l'1,9% i l'hoteleria amb un creixement del 3,3%.

El sector públic és l'únic que registra un decreixement d'aquest índex d'incidència de les baixes laborals que cau el 4% en l'últim any, coincidint amb la reducció de la plantilla de funcionaris i personal interí, en resposta a l'esforç de consolidació fiscal realitzat pel sector públic.