A l'hora de realitzar una entrevista de treball, hi ha una sèrie de qüestions incòmodes, aquestes que en un examen s'anomenarien 'preguntes amb truc' o petits 'obstacles' en aquest camí de llarg recorregut que és un procés de selecció. No obstant això, sempre hi ha recursos per poder solucionar-les, ja que hi ha determinades respostes -i formes de fer-les- que sempre són ben considerades pels entrevistadors.

Digui'm alguna cosa sobre vostè

Aquesta és una pregunta que es llança per trencar el gel, encara que també pot tenir una altra lectura per part de l'entrevistat, interessat en conèixer la manera en què es respon. En general, es requereix una resposta breu i concisa, que faci referència a la vocació professional, i sempre amb un to afable però respectuós alhora.

Per què vol treballar aquí?

Una pregunta per a la qual es pot respondre fent incidència en el coneixement que es té de l'empresa, les seves fites recents i el sector; i, al mateix temps, incloure alguna al·lusió al desig de seguir creixent professionalment i assumir nous reptes professionals en un nou entorn laboral.

Per què creu que hauríem de contractar-lo?

Es tracta d'una altra qüestió en la qual fer referència, sense excessos, al desig de millora professional en aquesta companyia, al·ludint al prestigi d'ella. En aquest punt, convé no fer mencions a l'ocupació anterior i els motius pels quals es va abandonar aquest treball. Si s'és interrogat per això, ha de contestar la veritat sense donar una explicació massa concreta que pugui perjudicar-nos. Així mateix, s'han d'evitar les crítiques a antics companys o caps.

Quines són les seves expectatives econòmiques?

Una altra pregunta en què convé contestar amb ambigüitat. L'entrevistador coneix que un dels motius pels quals un treballador va a una entrevista és per millorar el seu sou, però no voldrà escoltar una petició concreta -sobretot si és elevada- perquè això li donarà pistes d'un caràcter massa ambiciós. En comptes d'això, l'entrevistat pot informar-se del rang salarial que perceben els empleats en aquesta companyia i situar la seva resposta en un barem mig.

Com es veu en el futur a mitjà i llarg termini?

L'entrevistador tracta d'arrencar un compromís de fidelitat de l'hipotètic treballador. Es tracta de demostrar la implicació laboral, tot i que les pistes que es donen s'han de formular de manera genèrica, de manera que es pugui donar una resposta que, al mateix temps, no comprometi massa.

Quins són els seus majors defectes?

La modèstia i el realisme han de conduir les respostes a aquesta pregunta, ja que l'exageració i l'arrogància es penalitzen en les entrevistes de treball. És aconsellable respondre que s'està tractant de solucionar els problemes o defectes que un consideri, encara que sense ànim de mostrar debilitat.

Què fa en el seu temps lliure?

Les qüestions que es dirigeixin a temes extralaborals han de ser respostes, en la mesura del possible, amb algun comentari que vinculi les aficions i 'hobbies' amb algun aspecte de la nostra vocació professional, encara que mai de manera que la vida fora de la feina està permanentment connectada amb ell.

Té alguna pregunta?

Sol ser un dels moments més espinosos de l'entrevista. És recomanable realitzar un parell de preguntes que serveixin per demostrar un interès real pel lloc de treball sense caure en nervis o ansietats. Així mateix, és aconsellable sol·licitar una targeta de visita a l'entrevistador i preguntar pels terminis del procés de selecció.