L´autoconsum elèctric s'havia convertit en l'última frontera del sector de les energies renovables. Després del cop de destral al sistema de primes i subvencions a la generació propiciat progressivament pel Govern, l´opció d'afavorir la instal·lació de plaques solars en domicilis particulars, edificis i indústries amb l'opció d'abocar a la xarxa l'energia no consumida s'oferia com l'alternativa salvadora per a instal·ladors, fabricants i inversors. No obstant això, el model de regulació que el ministeri d'Indústria acaba de remetre a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per al seu estudi és un veritable cop tant per al sector com per a aquells que veien en aquest tipus d´energia un model més net de generació.

L'esborrany de reial decret del departament que dirigeix ??José Manuel Soria consolida la proposta de peatge de suport o d'accés a les xarxes. És a dir, només pel fet de connectar un equip o instal·lació, el productor domèstic haurà de pagar. La filosofia d'Indústria és que qualsevol consumidor vinculat a la xarxa ha de contribuir a sufragar tots els costos del sistema (pagaments per capacitat, dèficit de tarifa...). Però, a més, el decret preveu un segon peatge o gravamen per cada quilovat generat.

Per completar el trencaclosques impositiu, els consumidors amb instal·lacions domèstiques i les empreses podran abocar a la xarxa l'electricitat que no consumeixin, però no en rebran una compensació econòmica. «Es té en compte una premissa falsa perquè l'ús de la xarxa ja el paga el consumidor amb la tarifa de connexió», afirma Marcos Lacruz, president de la patronal valenciana d'empreses de renovables Avaesen. Segons la seva opinió, el ministeri d´Indústria està plantejant una doble imposició, que, en el fons, serveix d'«excusa perversa per desincentivar les instal·lacions».

Segons Avaesen, el nou marc regulador treu importància dels avantatges econòmics que consumidors domèstics o empreses poden trobar en el recurs a l'autoconsum. Les estimacions que maneja Lacruz són que davant un retorn de la inversió de quatre o cinc anys com podria ser normal, «ens anirem a amortitzacions de 25 anys», un termini molt poc atractiu per a aquells ciutadans que vulguin fer servir ­ener­gies més netes i alhora estalviar en la factura elèctrica. A més, el Govern vol gravar també bateries d'acumulació d'electricitat sobrant com la que Tesla acaba de treure al mercat, la qual cosa desincentiva encara més l'aposta per l'autoconsum. «Sembla que tot estigui concebut perquè no entri ni un raig de llum», afirma Marcos Lacruz.

La justificació del ministre

Soria ha justificat els gravàmens per raons d'equitat en el mercat. El ministre sosté que qui té equips d'autoconsum i alhora s'enganxa a la xarxa «ha de pagar per aquestes infraestructures perquè, altrament, la resta de consumidors estarien pagant per vostè», va contestar a l'oposició en una compareixença parlamentària.

No pensen igual el conjunt d'empreses del sector, fartes de la multitud de traves governamentals que es troben per exercir la seva activitat. La Unión Española Fotovoltaica (UNEF) sosté que l´anomenat «impost al sol» vulnera la Constitució Espanyola i dues directives europees i que atempta directament contra els plans de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. «Resulta paradoxal que en el Dia Mundial del Medi Ambient el Govern publiqui una normativa dissenyada específicament per posar una barrera econòmica que desincentivi els ciutadans a invertir en sistemes d´estalvi energètic basats en energies netes. El text presentat és discriminatori, atempta contra les llibertats individuals i l'eficiència energètica i vulnera la legalitat», va assenyalar fa uns quants dies el president d'UNEF, Jorge Barredo. Aquesta patronal estatal ha denunciat, a més, que el text pretén aplicar els peatges de forma retroactiva a les instal·lacions existents. «Penalitzar amb un peatge extra el consumidor responsable que estalvia amb un sistema d'autoconsum és com imposar un impost per estar estalviant a qui decideixi ventar-se en comptes d´encendre l'aire condicionat tot el dia», va assenyalar Barredo.

Mobilització popular

Milers de persones s´han adherit les últimes setmanes a les al·legacions que diferents entitats de consumidors, associacions i cooperatives -com la gironina Som Energia- han presentat contra una normativa que «fa que l´autoabastament energètic sigui inviable i s'esforça a mantenir el control absolut de les grans empreses elèctriques sobre el sistema».