El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va demanar ahir als ciutadans fer "novament història al lloc on va néixer la democràcia", llançar un missatge de "dignitat" a Europa i dir "no" als "ultimàtums" dels creditors.

"El poble hel·lè va provar diverses vegades en la seva història que sap respondre als ultimàtums. Els ultimàtums a vegades es converteixen en un bumerang. Us crido a escriure història una altra vegada. Us crido a dir una altra vegada 'no' als ultimàtum", va dir Tsipras en l'acte de campanya a favor del "no" en el referèndum que se celebrarà demà.

El líder de Syriza va demanar així mateix llançar un missatge de "dignitat" i de "democràcia" a Europa. "Diumenge no decidirem només viure a Europa. Decidirem viure amb dignitat a Europa. Lluitar i viure com iguals a Europa", va afegir entre els crits de les més de 25.000 persones que van acudir a un acte de campanya a la plaça Syntagma a favor del no, que Tsipras va convidar a prendre com una celebració de la democràcia i no com una protesta.

En paral·lel a aquest acte, una plataforma formada per partits polítics, empresaris i sindicats demanava el sí en una concentració també festiva davant els peus de l'antic estadi olímpic d'Atenes, a la qual van assistir al voltant de 20.000 persones. En aquest míting van prendre la paraula petits empresaris, representants municipals de diferents localitats, així com l'alcalde d'Atenes, l'independent Yorgos Kaminis, un dels organitzadors de la plataforma del sí. "Ens obliguen a votar sense donar-nos temps per pensar, per debatre amb calma, amb una pregunta que ningú pot entendre. Tsipras ja no té amb qui discutir a Europa, ningú el creu. Ningú ens va regalar la democràcia, la vam construir amb molt d'esforç i la protegirem", va dir Kaminis enmig d'aplaudiments.

D'altra banda, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va afirmar ahir que un sí al referèndum permetria apropar el país a Europa i facilitar una negociació. "El sí acostarà a Grècia al continent i facilitarà la negociació que ha de reprendre i li donarà un marc comú", va dir el comissari francès en un article publicat al seu bloc, en què explica per què vol que el sí sigui el resultat de la consulta. Moscovici va lamentar que l'"escenari optimista" sobre Grècia que s'apreciava fa sis mesos hagi "donat la volta completament".

"El país ha perdut el seu potencial de creixement per entrar de nou en recessió, i les obertures a noves oportunitats s'han convertit en punts morts econòmics i socials dels quals caldrà sortir", va opinar el comissari europeu.