El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi Ciuraneta, va reclamar dijous a la ministra d'Agricultura, Isabel García-Tejerina, la transferència urgent dels més de 3,7 milions d'euros pendents per a la ramaderia ecològica, la producció integrada, l'arròs i les zones desfavorides. Ciuraneta va fer aquesta petició a la ministra en el marc del Consell Consultiu de Política Agrària que es va celebrar a Madrid on va denunciar que l'Estat "posa en risc" la viabilitat de moltes petites explotacions amb l'endarreriment dels pagaments. El conseller va explicar que el govern espanyol transferirà "en breu" una part dels diners que deu a Catalunya.

Jordi Ciuraneta va assistir dijous a la seva primera reunió del Consell Consultiu de Política Agrària com a conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca presidit per la ministra, Isabel García-Tejerina. Després de la trobada entre el ministeri i les autonomies, el conseller va aprofitar per reunir-se amb la titular espanyola d'Agricultura

Durant la bilateral, Ciuraneta va reclamar a García-Tejerina els més de 3,7 milions d'euros per a la ramaderia ecològica, la producció integrada, l'arròs i les zones desfavorides aprovats a les conferencies sectorials del març i de juny passats i que la Generalitat encara no ha rebut. El conseller va lamentar que el seu departament no pugui fer efectiu el pagament d'aquestes ajudes per la manca de transferències per part del MAGRAMA.

Així mateix, va explicar que l'incompliment del ministeri perjudica moltes explotacions agràries que no reben uns diners "imprescindibles" per a la seva "viabilitat". "El retard en les transferències de les aportacions pendents afecta greument moltes famílies en aquestes zones que no tenen altres oportunitats de desenvolupament", va subratllar.

El conseller també va reclamar l'aprovació en conferència sectorial de més de 800.000 euros de transferències pendents del Pla de Desenvolupament Rural que finalitza el 2015 per evitar la pèrdua dels fons europeus.

Així mateix, va denunciar la distribució "totalment injusta" i "clarament discriminatòria" d'aquests fons per part de l'Estat al desenvolupament rural. "No s'entén que les aportacions estatals a Catalunya se situïn per sota del 7,5% mentre altres comunitats autònomes reben aportacions superiors al 25%", va manifestar.

Transferència "en breu"

Ciurantena va explicar que García-Tejerina va admetre que encara queden uns pagaments pendents i que es va comprometre a passar tota la informació de les quantitats que resten per satisfer. Així mateix, va manifestar que la ministra li va dir que el govern espanyol transferirà "en breu" una part d'aquestes partides però va subratllar que no es tracta del total dels diners que es deuen a Catalunya.

Malgrat tot, el titular d'Agricultura, Ramaderia i Pesca va denunciar els sistemes de pagament per part de l'Estat assegurant que "perjudica directament a les persones". "Això ens preocupa", va exclamar el conseller.

Finalment, Jordi Ciuraneta va recordar el paper estratègic del sector agroalimentari català pel que fa a la creació de riquesa i llocs de feina i va afegir que es tracta del primer sector productiu de Catalunya, que representa un 3,6 per cent del PIB.