De gener a maig d'aquest any s'han presentat a Catalunya 372 expedients de regulació d'ocupació (ERO), tant d'extinció com de suspensió i reducció de jornada, fet que suposa el 55% menys que en el mateix període del 2014, quan se'n van formalitzar 836.

Aquests 372 expedients han afectat un total de 4.035 treballadors i el 44,6% han estat de suspensió del contracte, segons es desprèn del primer informe trimestral sobre Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva que va presentar ahir la patronal Foment del Treball.

Per la seva banda, els expedients d'extinció sumen en aquests cinc primers mesos de l'any 52, gairebé el 14% del total, i afecten 1.238 treballadors, i els de reducció de jornada ascendeixen a 154, el 41,4% restant.

"Els ERO es redueixen any rere any, cosa que demostra que la situació econòmica és molt millor", va explicar en roda de premsa el director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment, Javier Ibars.

En els ERO presentats són majoritaris els que al·leguen motius de caràcter econòmic (tres quartes parts del total), mentre que el sector amb més treballadors 'regulats' és el de la indústria, amb un 48% dels expedients i 1.938 empleats afectats.

L'informe de Foment destaca també que la conflictivitat laboral s'ha reduït els primers mesos del 2015 respecte a l'any anterior, com ho demostra el fet que han disminuït en el 92% el nombre de jornades i hores perdudes en vagues. En concret, en el primer trimestre de l'any s'han realitzat a Catalunya 31 vagues, l'11% menys que en el mateix període del 2014, que han representat un total de 26.574 hores perdudes.