Mas-Colell critica l'objectiu de dèficit fixat per a les comunitats autònomes

El conseller d'Economia diu que la rebaixa de l'IRPF demostra que el govern espanyol té "marge"

09.07.2015 | 00:00
Cristóbal Montoro i Andreu Mas-Colell, ahir, durant la reunió del CPFF

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va lamentar ahir que l'executiu espanyol es mantingui inalterable en els objectius de dèficit per a les comunitats autònomes (0,3% el 2016) mentre creixen els seus ingressos per impostos i posa en marxa rebaixes fiscals com la de l'IRPF. Ho va fer després que el Consell de Política Fiscal i Financera aprovés en segona votació els objectius de dèficit per al període 2016-2018. Mas-Colell també va demanar que s'incrementin les bestretes d'acord a la recaptació per impostos del govern espanyol i va advertir que a partir d'ara els ajustaments de despesa els haurà de fer l'Estat perquè les comunitats "han arribat al límit".
"Res canvia. L'economia pot estar creixent, la recaptació creixent, però els objectius de dèficit continuen implacablement a la baixa i esbiaixats a favor de l'administració central", va afirmar el conseller, que va lamentar que l'Estat es reservi per a ell un 2,2% de dèficit mentre obliga les comunitats autònomes una dècima part del total de les administracions (2,9%). Segons Mas-Colell, aquest repartiment és "il·legal, arbitrari, irreal i injust", motiu pel què Catalunya va votar ahir amb vuit comunitats més en contra dels objectius de dèficit. A més, va assegurar que qualsevol ajustament en la despesa haurà d'arribar ja de la mà de l'administració central, i no pot ser que, un cop més, l'hagin d'assumir els territoris. "És clar que el govern central, que s'està quedant tots els elements de recaptació i es permet reduccions d'impostos, evidencia que va una mica sobrat i que hi ha marge d'ajustament de despesa", va sentenciar el conseller.
Catalunya va ser una de les nou comunitats que va votar en contra dels objectius de dèficit. Van ser totes les que no estan governades pel PP. Castella i Lleó es va abstenir. Tot i que van sumar majoria en una primera votació (9 a 6 i una abstenció), el govern espanyol va forçar una segona votació amb vot ponderat i va fer valer la seva majoria (51% per l'Estat). Mas-Colell també va demanar que l'Autoritat Fiscal Independent (Airef) elabori un informe per esclarir els criteris pels què s'aplica un dèficit del 0,3% per a les comunitats autònomes i no, per exemple, l'1%. Fins ara, va lamentar, "l'únic criteri que s'aplica és que el Ministeri mana".

Montoro: "no hi ha discussió"
En roda de premsa després del CPFF, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar que no hi ha discussió entre les comunitats autònomes sobre l'estabilitat pressupostària i va precisar que "les diferències radiquen en quantificar els objectius de dèficit".
El titular d'Hisenda va insistir que totes les comunitats han confirmat que "són partidàries de l'estabilitat pressupostària" i l'única discussió és veure si el dèficit pot ser en un determinat any "unes dècimes amunt o avall". Montoro va titllar d'"essencial" que tots hagin declarat que estan per aquest principi. "A Espanya, en els governs autònoms, no hi ha discussió sobre l'oportunitat i la necessitat d'aconseguir aquesta estabilitat" va dir. Montoro va valorar el diàleg amb els nous consellers que va qualificar de "molt correcte" i va assenyalar que ara l'important és quantificar els objectius en un proper CPFF.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema