El PIB de Catalunya és un 4,4% superior a la xifra estimada per l'INE, segons un nou càlcul presentat per l'Idescat. "Som un 4% més rics del què ens pensàvem", ha afirmat el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en relació a aquesta dada. La diferència metodològica en el càlcul de la riquesa de Catalunya explica aquest augment. L'Idescat ho ha calculat a partir del nou marc input-output de Catalunya que, segons el director de l'Idescat, Frederic Udina, permet "fer una estimació fina del PIB del país". L'Idescat ha estimat el PIB a partir de l'estructura productiva catalana mentre que l'INE ho calcula a partir del PIB espanyol a partir del qual dedueix el de les Comunitats Autònomes.

L'augment del PIB català es deu al càlcul exhaustiu del volum de cada branca d'activitat de l'economia catalana. Això és possible gràcies a una nova eina de càlcul, el marc input-output de Catalunya amb any de referència 2011. Aquest marc fet per l'Institut Nacional d'Estadística de Catalunya utilitza una metodologia emprada també a Espanya i a Europa. Es basa en "agafar el conjunt de l'economia", en aquest cas la catalana, i dividir-lo en branques segons les classificacions europees per analitzar "què produeix i què consumeix cada branca", en paraules d'Udina. La suma de totes les branques permet calcular el PIB. Segons el director de l'Idescat aquest nou marc input-output és "el primer" de Catalunya ja que a diferència dels anteriors és "complert" i no "una versió simplificada".

Altres implicacions del nou marc input-output són segons Mas-Colell que "ara podem estar completament segurs" de les dades. També permeten calcular quin és el volum d'exportacions de Catalunya i comparar-lo amb el de la resta d'Espanya. En la inauguració d'una jornada sobre el marc input-output de Catalunya, el conseller ha afirmat que cal millorar la internacionalització i diversificació de l'economia catalana i ha posat com a fita vendre "el mateix a França que a Espanya". Entre d'altres usos, Mas-Colell ha explicat que el nou marc també serveix per "veure com reacciona l'economia" a diversos condicionants.