El PIB de Catalunya és el 4,4% superior a la xifra estimada per l'INE, segons un nou càlcul presentat per l'Idescat. "Som un 4% més rics del que ens pensàvem", va afirmar ahir el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, amb relació a aquesta dada. La diferència metodològica en el càlcul de la riquesa de Catalunya explica aquest augment.

L'Idescat ho ha calculat a partir del nou marc input-output de Catalunya que, segons el director de l'Idescat, Frederic Udina, permet "fer una estimació fina del PIB del país". L'Idescat ha estimat el PIB a partir de l'estructura productiva catalana mentre que l'INE el calcula a partir del PIB espa-nyol, a partir del qual dedueix el de les Comunitats Autònomes.

L'augment del PIB català es deu al càlcul exhaustiu del volum de cada branca d'activitat de l'economia catalana. Això és possible gràcies a una nova eina de càlcul, el marc input-output de Catalunya amb any de referència 2011. Aquest marc fet per l'Idescat utilitza una metodologia emprada també a Espanya i a Europa. Es basa a "agafar el conjunt de l'economia", en aquest cas la catalana, i dividir-lo en branques segons les classificacions europees per analitzar "què produeix i què consumeix cada branca", en paraules d'Udina. Segons el director de l'Idescat aquest nou marc input-output és "el primer" de Catalunya ja que a diferència dels anteriors és "complet" i no "una versió simplificada".