La Generalitat regularitzarà i ordenarà les noves modalitats d'allotjament turístic, com el lloguer d'habitacions en habitatges particulars, que quedarà subjecte a la taxa turística, amb un import mínim de 0,65 euros per persona i nit a Barcelona i 0,45 euros a la resta de Catalunya.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va presentar ahir en roda de premsa les línies estratègiques d'aquesta nova normativa, amb la qual el Govern vol ordenar i simplificar els diferents tipus d'allotjaments turístics, incloses aquelles modalitats que fins ara quedaven al marge de la regulació i que promouen plataformes com Airbnb. Així, l'executiu català considerarà allotjament turístic el lloguer d'habitacions en un habitatge compartit, així com les àrees d'acollida d'autocaravanes, i sotmetrà també al pagament de la taxa turística als albergs. "Volem anar ordenant la nostra oferta turística per evitar l'economia submergida i situacions d'indefensió del consumidor i de degradació de la nostra oferta", va subratllar Puig després de la reunió del Consell Executiu.

En el cas de les habitacions en habitatge compartit, la nova regulació estableix que el titular de l'activitat -el propietari de l'immoble- ha d'estar empadronat i pernoctar al pis durant l'estada de l'usuari. Pot cedir un màxim de dues habitacions durant un màxim de quatre mesos l'any i el nombre de persones que es poden allotjar en aquestes habitacions no pot superar l'establert a la cèdula d'habitabilitat. El propietari, a més, ha de permetre l'ús del bany als hostes.