Els tècnics d'hisenda de l'organització Gestha estimen que l'avançament de la reforma fiscal aprovada pel consell de ministres del divendres passat i presentada públicament pel ministre Cristóbal Montoro tindrà un efecte "molt limitat" per a la majoria dels contribuents, que en el cas dels catalans de mitjana els suposarà un estalvi d'uns 117 euros l'any.

Gestha adverteix, però, que aquest avançament beneficia bàsicament les rendes més altes, i els contribuents de la franja baixa, els que guanyen menys de 12.500 euros l'any, "pràcticament ni ho notaran", amb una rebaixa que els suposarà uns 4 euros l'any o uns 33 cèntims al mes, segons els càlculs d'aquesta entitat.

Gestha assegura que la reforma fiscal del govern augmenta les desigualtats perquè beneficia un grup de contribuents molt reduït, els que tenen les rendes més altes. Els càlculs que fa l'organització per a Catalunya indiquen que més de 109.000 catalans que declaren més de 60.000 euros l'any, el 4,23% del total del cens de contribuents, s'estalviaran 885 euros l'any gràcies a la rebaixa, mentre que de mitjana l'estalvi per a tots els contribuents serà d'uns 117 euros l'any. El govern espanyol també ha avançat les rebaixes de les retencions de les rendes obtingudes a través de l'estalvi. Segons els càlculs de Gestha, els grans beneficiaris tornen a ser els contribuents de les rendes altes. 14.333 catalans amb rendes per estalvis de més de 50.000 euros l'any, el 0,75% del total, concentren el 33% de l'estalvi total. Amb la reforma, l'estalvi d'aquests contribuents serà d'uns 929 euros l'any.