Els socis de Grècia van donar ahir el llum verd final a l'inici de les negociacions per concedir al país un tercer rescat, unes converses que s'espera que es prolonguin diverses setmanes, durant les quals Atenes comptarà amb una ajuda urgent de 7.160 milions d'euros per a afrontar les seves obligacions.

Després de retardar diverses hores la seva conferència de premsa, a causa de problemes tècnics provocats per la urgència amb què s'ha tramitat aquesta ajuda, el vicepresident de la Comissió Europea per a l'Euro, Valdis Dombrovskis, va anunciar que s'havien aconseguit esquivar els no pocs obstacles legals i polítics. "Tenim un acord sobre el finançament pont per a Grècia basat en un préstec del Mecanisme Europeu d'Estabilització Financera (MEEF), un acord que ha estat recolzat pels 28 Estats membres de la Unió i que evita que Grècia arribi a una suspensió de pagaments immediata", va explicar Dombrovskis. Això "vol dir que 7.160 milions d'euros arribaran a temps a Grècia dilluns", va dir qui va ser primer ministre de Letònia quan el país va estar a punt de fer fallida. La decisió permetrà fer efectiu el desemborsament de l'ajuda per a dilluns, quan Atenes ha de pagar 3.500 milions d'euros al Banc Central Europeu (BCE), més 700 milions d'interessos.

En paral·lel, el Consell de Governadors del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), integrat pels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, va donar el seu vistiplau final a l'inici de les negociacions entre les institucions que es coneixien com la troica i Grècia per a un tercer rescat.