M

algrat que la taxa d'atur a l'estat espanyol es manté gairebé al 24% segons les dades del primer trimestre del 2015 -tot i una lleugera davallada de 2,15 punts percentuals-, més d'un milió i mig de treballadors van decidir voluntàriament abandonar el seu lloc de feina i buscar-ne un de nou durant els darrers dotze mesos, una xifra que representa el 9% de la població ocupada de tot l'estat. Això és el que revela un estudi recent de Randstad Espanya.

Sandra O'Kelly, coordinadora de selecció i desenvolupament de l'empresa de recursos humans Eurogrup Consulting considera que es tracta d'una tendència que s'ha capgirat en els últims anys. Diu que el creixement de les ofertes, sobretot a la franja alta del mercat laboral, ha fet perdre la por que s'havia instal·lat des de l'esclat de la crisi entre els anys 2007 i 2008.

Que les expectatives han millorat ho ratifica un altre estudi de la mateixa Randstad sobre el segon trimestre d'enguany segons el qual dos de cada cinc treballadors de l'estat espanyol creu que en el pròxim mig any té possibilitats de trobar un nou lloc de feina -el 42%-, un increment de dos punts en les expectatives respecte del 42% de l'any passat.

L'informe també reforça la idea que la població amb un nivell d'estudis superior no només són el grup amb una taxa més alta d'ocupació -el 86%-, sinó també els més optimistes de cara a les seves opcions de futur. Per sectors, es presenten com els més optimistes els camps de l'automoció i la indústria química, que ostenten unes expectatives del 67%, mentre que, amb percentatges entre el 30 i el 43, els treballadors dels sectors de l'alimentació, l'energia, la construcció, el transport i l'administració pública es troben a la cua. A més, tot i que les dones continuen sent més pessimistes que els homes, ho són menys que l'any passat.

L'informe de Randstad situa el salari com el principal al·licient per canviar de feina en el 37% dels enquestats, però seguit de prop per les oportunitats de creixement dins l'empresa i per la possibilitat de conciliar la vida laboral amb la professional. Per O'Kelly, valorar més el sou o la conciliació laboral depèn fonamentalment de l'edat de l'aspirant. La gent més jove tendeix a buscar projectes ambiciosos i condicions salarials; els més grans sobretot estabilitat i conciliació.

D'altra banda, el director de Màrqueting i Comunicació d'Edenred, Manuel Asla, reconeix que la cerca de conciliació és una tendència creixent, sobretot entre els directius, però que aquest concepte és "un mar sense costes" que cadascú entén com vol i que, sovint, els que més el prediquen són els que menys l'apliquen. De fet, Edenred, conjuntament amb Ipsos, van publicar el passat 7 de juliol els resultats del seu Baròmetre 2015 sobre el Benestar i la Motivació dels Empleats a Europa, on destacava que nou de cada deu directius d'empreses espanyoles se sent requerit fora d'hores i que el 48% estan preocupats per la quantitat de temps que dediquen a la feina -el salari queda relegat a la segona posició.

L'experiència a Eurogrup, en canvi, mostra que la majoria d'alts càrrecs que opten per un canvi de companyia o bé busquen una millora salarial o bé han acabat un projecte concret: "se'ls havia contractat per fer créixer, internacionalitzar o sanejar l'empresa i, un cop han complert, la feina se'ls fa monòtona".

A la Unió Europea, els quatre grans eixos clau per a la satisfacció dels empleats són el benestar, confiança, motivació i desenvolupament. Segons Asla, el context macroeconòmic estatal és important, ja que Espanya "està malament" en qualitat de vida, projecció de futur del país -pessimisme-, perspectives de trobar una feina semblant, que es redueixen al 26% en el cas dels directius, i el gran nombre de preocupacions que això genera.

La tònica entre els treballadors europeus, en canvi, és preocupar-se aproximadament en la mateixa mesura de la seguretat laboral, el salari i el temps dedicat a la feina. El portaveu d'Edenred afirma que aquesta preocupació dels directius pel temps que els roba la feina és la diferència més gran respecte d'estudis passats: avui, el 68% són requerits els caps de setmana i un 16% fins i tot durant les vacances.