Per primer cop des del 2008, a l'inici de la crisi, la despesa mitjana en consum de les llars catalanes va registrar el 2014 un increment en el comportament de llar familiar agregada i en la despesa per persona, amb un creixement de l'1,6% en relació amb el 2013. La despesa mitjana en consum de les llars va ser de 29.778 euros i d'11.970 euros per persona, amb un increment de l'1,6%. La despesa destinada a la compra de productes de primera necessitat (aliments, begudes no alcohòliques, vestits i calçats) es va reduir l'1,6% mentre que l'adquisició de béns i serveis com compres en el sector de la salut o l'educació va créixer el 6%, cosa que va compensar la caiguda de béns de primera necessitat.

La despesa mitjana en béns de primera necessitat es va situar en 16.575 euros per llar i 6.663 per persona, que representa un 1,6% menys que al 2013.

Les llars catalanes van destinar el 55,7% del total de la seva despesa a béns i serveis de primera necessitat, és a dir, a aliments i begudes no alcohòliques, articles de vestir i calçat, i despeses de l'habitatge com serveis bàsics (aigua, electricitat, gas...), mobiliari, equipament, entre d'altres.

En relació amb la resta de béns i serveis, la despesa mitjana de les llars catalanes va ser de 13.203 euros, xifra que representa un augment del 6% en relació amb l'any anterior. El major augment de despesa va estar relacionat amb la salut (13,3%), seguit del d'educació, i lleure, espectacles i cultura. L'únic grup que va disminuir en aquesta cistella va ser el de les begudes alcohòliques i el tabac (-4,9%).