El cost de la vida a Catalunya és el 8,5% més que la mitjana estatal

Mas-Colell proposa un acord amb Madrid per negociar el nou model de finançament autonòmic

23.07.2015 | 07:40
El conseller d´Economia i Finances de la Generalitat, Andreu Mas-Colell.

Catalunya és la tercera comunitat, per darrere de Madrid i Navarra, amb els béns i serveis més cars d'Espanya, amb un cost de la vida que és el 8,5% més elevat que la mitjana espanyola. Així ho revela un estudi elaborat per quatre investigadors catalans que analitza les paritats de poder adquisitiu (PPA) en les diferents comunitats autònomes amb dades del 2012.

Partint de la base que 100 és la mitjana espanyola, Madrid, amb un índex de preus de 114,5 punts, Navarra (110,6), Catalunya (108,5) i el País Basc (107,7) són les comunitats amb un cost de la vida més elevat de l'estat. En la banda oposada se situen les comunitats de Castella-la Manxa (88), Astúries (87,9), Castella i Lleó (84,8), Canàries (83,1) i Extremadura (80,3), on l'índex de preus és entre un 12 i un 20% més baix que la mesura estatal. Si es té en compte la capacitat tributària de les administracions, és a dir, la seva aportació al sistema de finançament de règim comú -aquí no entren ni Navarra ni el País Basc-, la classificació l'encapçalen Madrid, amb 2.574 euros per càpita, Balears (2.347) i Catalunya (2.253)

No obstant això, aquestes dades són totalment diferents, especialment pel que fa a Catalunya i Madrid, si s'analitzen els resultats del model de finançament aplicant les estimacions de PPA, segons va destacar ahir el conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, durant la presentació de l'estudi.

En aquest cas, Catalunya passa a ocupar la catorzena posició, mentre que Madrid, que encapçalava l'anterior classificació, passa a situar-se en quinzè lloc, l'últim per la cua.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema