El departament d'Agricultura acusa l'estat espanyol de ser el responsable de l'ofegament de la pagesia catalana en incomplir amb les transferències de fons pendents, en concret, per poder realitzar el pagament de diversos ajuts agroalimentaris. El 16 d'abril el ministeri va aprovar en Conferència Sectorial la transferència de 2,4 milions d´euros per complir amb bona part dels compromisos que té amb el PDR del 2015 però, segons Agricultura, no ha estat fins al 17 de juliol que es va aconseguir validar l'execució del traspàs monetari, però en realitat encara no s'ha fet la transferència. Per això, ara el departament diu que no pot pagar diversos ajuts tal com s'havia compromès amb el sector.

Els ajuts dels quals s'havia d'iniciar el pagament aquest divendres són un ajut a la gestió de les zones humides incloses en el Conveni RAMSAR que arribava a 2.013 beneficiaris per un import global de 7,3 milions; un ajut a la producció integrada per a 1.430 beneficiaris per import de 5,3 milions i un ajut a la ramaderia ecològica per a 478 beneficiaris per import de 5,2 milions.

El departament, tan aviat com ha sabut que no s'havia realitzat la transferència d'aquest import provinent de l'Administració General de l'Estat (AGE), i amb l'objectiu de minimitzar l'impacte que té aquest impagament, ha pogut assumir únicament els compromisos de l'AGE de l'ajut a la ramaderia ecològica. Per tant, ha avançat els 367.788,48 euros per poder procedir amb el pagament amb la totalitat d'aquesta línia d'ajut. Aquesta línia té una participació més baixa per part de l'Estat. En canvi, l'aportació de l'Estat a les altres dues línies d'ajut supera el milió d'euros per a cadascuna, fet que ha comportat la impossibilitat per part del departament de poder avançar aquests imports.

Aquests ajuts agroambientals compensen els agricultors per pràctiques beneficioses amb el medi ambient, i per les quals han hagut d'assumir uns compromisos que comporten un increment de les despeses de producció i unes pèrdues de producció. Així, l'impagament d'aquests ajuts comporta un ofec econòmic per a les 3.443 explotacions afectades.

Davant la situació crítica, el departament ha fet novament gestions davant el ministeri d'Agricultura i ha aconseguit el compromís que dilluns, dia 27, es transfereixin aquests fons. Si es complex aquest compromís, dilluns mateix es farà efectiu el pagament de les línies de producció integrada i gestió de les zones humides incloses en el conveni RAMSAR (arròs).