El consum d´ecològics es duplica els últims tres anys a Catalunya

Un estudi de Mercabarna recomana situar aquests productes als punts de venda més habituals

27.07.2015 | 14:11
El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, presenta l´estudi.
El director general de Mercabarna, Josep Tejedo, presenta l´estudi.

El consum de productes ecològics s´ha duplicat a Catalunya els darrers tres anys, i les exportacions, l´últim any. Aquestes són algunes de les conclusions de l´estudi «Alimentació ecològica: context, visió del sector i perspectives del consumidor», encarregat per l´Observatori de Tendències de Mercabarna i presentat la setmana passada.

Segons el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, «hem encarregat aquest estudi després haver observat el gran creixement del consum intern i les exportacions dels aliments ecològics en els últims anys a Catalunya, malgrat la crisi econòmica». «Ho hem fet per presentar noves oportunitats de negoci a les empreses transformadores i distribuïdores de productes frescos de Mercabarna, davant les expectatives de creixement dels productes ecològics a Europa».

L´estudi, presentat per Ricard Madurell, de Market Aad, exposa que l´agricultura ecològica s´està consolidant com a model productiu –definit i regulat per una activa legislació europea– i com un eix principal del desenvolupament competitiu agroalimentari de la zona comunitària.
L´evolució i el creixement sostingut del sector durant l´última dècada a Europa permeten predir unes bones perspectives a curt i mitjà termini (2015-2020). Actualment el volum de negoci a Europa és de 22.000 milions d´euros a l´any.

Segons aquest estudi, Espanya és un dels països més ben posicionats del sector ecològic internacionalment, el cinquè del món en superfície destinada a aquest tipus de cultiu –el 6,5% de la seva superfície agrícola (la mitjana de la Unió Europea és del 6,1%)–. A més, és el segon de la UE en nombre d´explotacions (més de 30.000, darrere d´Itàlia, que en té 45.000).

Del 2003 al 2013 el volum de negoci s´ha multiplicat per quatre (actualment és de  1.000 milions d´euros a l´any). Des del 2013, però, es detecten símptomes d´estancament en l´estructura productiva ecològica espanyola (superfície agrícola, nombre d´operadors?, només creix lleugerament l´àrea de processat), sobretot per falta de transformadors i distribuïdors.

En canvi, la dinàmica de creixement experimentat a Catalunya els últims anys està plenament consolidada i es manté en fase expansiva davant els símptomes de desgast en l´àmbit estatal. La destacable presència d´operadors ecològics (tant agricultors com, principalment, transformadors i distribuïdors) permet concentrar més d´una cinquena part de tot el volum de negoci estatal (210 milions d´euros, al 2013, el 38% més que al 2012).

A més, durant els últims tres anys s´ha duplicat el consum intern (de 40 a 80 milions d´euros) i en un any (2012-2013) les exportacions a la UE han passat dels 20 als 40 milions d´euros.

Així mateix, del 2012 al 2014, el sector català ha incrementat la superfície agrària i el nombre d´operadors el 20% i el 30%, respectivament. Catalunya és la sisena comunitat autònoma en nombre d´agricultors, però la primera en processadors (780), i concentra més del 27% del total estatal; i la primera en nombre de majoristes (239, el 44% del total estatal).

Un consumidor predisposat
 L´estudi conclou que el consumidor espanyol i català està cada cop més predisposat i informat sobre el valor afegit dels productes ecològics. La gran estructura productiva ecològica espanyola, però, no es correspon amb un desenvolupament similar de transformadors i distribuïdors, i aquest és un fet que dificulta el foment de la demanda.

Les perspectives per al positiu desenvolupament del sector passen, per tant, per augmentar el nombre de transformadors i distribuïdors, així com per aprofitar la diversitat de canals de comercialització existents (des del detallista especialitzat fins als lineals de la gran distribució).

Com ha succeït a d´altres països europeus, si es facilita la disponibilitat dels productes ecològics en els centres de compra habituals, com que hi ha un coneixement previ i una predisposició per part dels consumidors cap a aquests aliments, la seva demanda s´incrementa. A més, aquesta predisposició latent dels consumidors pel producte ecològic queda constatada pel creixent ús de l´e-commerce per proveir aquesta demanda no satisfeta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Imatge de Decathlon Manresa en els seus inicis.
Decathlon Manresa celebra 15 anys

Decathlon Manresa celebra 15 anys

La botiga d´esports es va inaugurar el 26 d'octubre de 2001

Es posa en marxa la tretzena edició del concurs manresà d´emprenedoria Idees Joves

Aquest dijous es donarà el tret de sortida a la tretzena edició del programa Idees Joves amb un...

Decathlon organitza una nova edició del Trocathlon

Des d'ahir fins al 6 de novembre romandrà oberta la fira Tro- cathlon, de material esportiu,...

L´IES Gerbert d´Aurillac es postula per acollir el nou grau de FP dual tèxtil

L´IES Gerbert d´Aurillac es postula per acollir el nou grau de FP dual tèxtil

Manresa no troba lloc en uns instituts «saturats» ni tampoc un espai ja condicionat al Barri Antic

Enllaços recomanats: Premis cinema