El Fons Monetari Internacional (FMI) ha assegurat aquest dilluns que, malgrat l'enfortiment de la recuperació econòmica a la zona euro, per a la qual va reiterar la previsió d'expansió de l'1,5% aquest any i l'1,7 % el pròxim, cal una "empenta col·lectiva més potent", inclòs un continuat suport del Banc Central Europeu (BCE).

"Ateses les febles perspectives econòmiques a mig termini, és urgentment necessari una empenta col·lectiva més potent per consolidar la recuperació, elevar el creixement potencial i enfortir la resistència de la unió monetària", assenyala l'informe complet de revisió anual de l'economia de l'euro.

Entre les mesures requerides, la institució dirigida per Christine Lagarde destaca la importància d'impulsar la demanda a través d'un augment de la despesa governamental, flexibilitzar els mercats laborals i completar el sanejament dels actius tòxics bancaris.

De fet, el cap de la missió del Fons a la zona euro, Mahmood Pradhan, adverteix que "un xoc a la confiança -sigui a través d'un creixement futur menor que l'esperat o una recrudescència de tensions geopolítiques- podria situar la unió monetària en un estancament prolongat".

Pradhan dóna suport a l'estímul monetari aportat pel BCE, que l'organisme ha afirmat que mantindrà fins al setembre del 2016, i que l'FMI considera "necessari". Fins i tot, afegeix, pot ser que el BCE "hagi d'anar més enllà".

Un element positiu és que la inflació es preveu que repunti del 0% anual d'aquest any a l'1,1% en el pròxim, allunyant així els temors de deflació en l'euro.

L'informe es va redactar després del viatge de tècnics de l'FMI a la zona euro entre finals de maig i començaments de juny, abans de les converses entre els creditors internacionals i Grècia sobre el nou programa de rescat internacional. No obstant això, recalca que la situació de Grècia "és una font essencial d'incertesa". Grècia i els socis europeus, juntament amb l'FMI, preveuen començar aquesta setmana les negociacions per acordar un tercer rescat financer internacional per valor de 89.000 milions d'euros.