El sindicat Asaja ha xifrat en més del 30% la davallada de producció de cereal a Catalunya per culpa de la sequera i les fortes calors d'aquest any. Segons ha explicat la presidenta de l'organització, Rosa Pruna, Lleida i Barcelona són les demarcacions més afectades, amb comarques com el Vallès Oriental i l'Occidental, amb el 50%, i el Bages, l'Urgell, l'Anoia i el Ripollès amb el 40% (vegeu Regió7 del 8 de juliol). Pruna ha lamentat que, un any més, la meteorologia ha condicionat el que es presentava com una bona campanya, i ara confia que la davallada que també s'ha registrat a nivell mundial afavoreixi almenys un repunt a l'alça dels preus.

Segons Pruna, el sector del cereal a Catalunya porta 2 anys consecutius amb davallades de producció per culpa de la meteorologia, de la qual va dir ahir que "és qui mana realment". La líder sindical lamenta que amb anys bons com es presentava aquest 2015 les pèrdues estiguin generalitzades al 30% en els territoris de cultiu.

Les alarmes es van encendre al maig, quan per culpa de la calor sobtada i la manca de precipitacions el verd dels camps es va transformar en pocs dies en blanc. Només "s'han salvat" aquelles varietats més primerenques i han quedat severament afectades les més tardanes, va afegir Pruna. Asaja calcula que en blat hi ha hagut el 31% menys de collita; en ordi, el 40% menys; i en civada, el 26% menys.