El conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, ha qualificat avui d'"absurd" i "irreal" l'objectiu de dèficit fixat pel Govern central del 0,3% del PIB per a 2016 i ha considerat necessari que es revisi.

Mas-Colell s'ha expressat així a l'entrada del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que presideix el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i en què es parlarà sobre els objectius d'estabilitat i sobre el finançament addicional que rebran les autonomies el 2016.

El conseller ha assegurat que "no té cap sentit que l'any 2016 l'objectiu de les comunitats sigui una desena part de l'objectiu global" per la qual cosa ha avançat la seva posició "en contra" de la proposta de l'objectiu de dèficit del 0,3 per cent per a totes les comunitats.

Ha explicat que la seva posició en contra no és perquè sigui igual per a totes les autonomies, sinó perquè el Govern català ho considera "absurd i irreal".

En qualsevol cas ha considerat que l'assumpte més importants "no és el de la distribució de l'objectiu de dèficit global donat per a les comunitats autònomes del 0,3 per cent", sinó la "distribució entre l'Administració Central i el global de les comunitats".

En aquest sentit, ha dit que segons consta en un dels punts de l'ordre del dia del CPFF d'avui, a petició de nou comunitats, sol·licitaran un informe a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) sobre quina hauria de ser la distribució dels objectius globals entre l'Administració Central i les comunitats.

El conseller ha dit que avui mateix han rebut la notificació d'ingressos i ha apuntat que en concepte d'avanços Catalunya rep un 8 per cent més, "que correspon a la desena part del global d'increment d'avenços".

A més, ha afegit, rebran el que no se'ls va ingressar l'any 2014 "a causa de l'extrema infravaloració dels ingressos que es va rebre", i que "en conjunt són 2.000 milions d'euros addicionals".

En aquest sentit, ha explicat que com ha dictaminat l'AIReF, en el cas de Catalunya "aquesta xifra d'ingressos no és compatible amb un objectiu de dèficit del 0,3 per cent el 2016" si es mantenen les despeses.

Per això, Mas-Colell ha dit que la Generalitat no està disposada "a tallar ni un euro" de les seves despeses, i ha precisat que estan "al límit" del que poden gastar "per poder atendre els serveis socials".