Catalunya ha registrat fins al maig un dèficit fiscal de 1.369 milions d'euros, el 0,66% del PIB, i ja s'acosta a l'objectiu fixat pel govern espanyol per a tot l'any, del 0,7%. El dèficit dels cinc primers mesos del 2015 és dues dècimes inferior al registrat durant el mateix període del 2014, quan va ser del 0,9%.

Precisament ahir, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) va publicar un informe en el qual recomana objectius diferenciats de dèficit per a les comunitats autònomes el 2016 i 2017 perquè totes assoleixin l'equilibri pressupostari el 2018, amb una agenda més gradual d'ajust per a comunitats com Catalunya. En concret, considera que cinc comunitats -Balears, Extremadura, Catalunya, Múrcia i la Comunitat Valenciana- requereixen "una agenda més gradual d'ajust".

Segons l'opinió de l'Autoritat Fiscal, els objectius d'estabilitat pressupostària han de ser exigents però factibles, perquè l'incompliment recurrent d'objectius no factibles erosiona la credibilitat de les regles fiscals. L'AIReF va donar a conèixer aquest informe la vigília del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en què es debatran els objectius de dèficit per al període 2016-2018.

El ministeri d'Hisenda ha plantejat a les comunitats un límit del 0,3 % del PIB per al primer any, del 0,1 % per al segon i de dèficit zero per al 2018 i no és partidari d'autoritzar objectius individualitzats, com va fer el 2013. Segons la proposta del ministeri, la distribució horitzontal i homogènia dels objectius a les comunitats és factible per a totes elles.

L'AIReF, no obstant això, assenyala que aquesta proposta no té l'estimació de previsió de tancament de dèficit públic el 2015 per a les autonomies, any en què encara no es beneficiaran de la recuperació en els seus principals ingressos. Així conclou que, en aquestes autonomies, l'esforç requerit "no és factible", i suggereix que se'ls fixi "un camí més gradual" d'ajust del dèficit el 2016 i el 2017, fins arribar a l'estabilitat pressupostària el 2018.