El BCE avisa que no s'ha produït una convergència real entre països de l'euro

Adverteix que els fluxos
a països de renda baixa només fan profit si s'assignen a l'economia

31.07.2015 | 07:50

El Banc Central Europeu (BCE) diu que "no s'ha produït un procés de convergència real entre els dotze països que van adoptar l'euro el 1999 i el 2001".
En un article del seu últim butlletí econòmic, publicat ahir, el BCE diu que "no hi ha hagut convergència real en el conjunt de la Unió Europea (UE) des del 1999 com a resultat dels processos de convergència de les economies d'Europa Central i Oriental".
La manca de convergència dels països que van adoptar l'euro es deu a "la debilitat de les institucions, les rigideses estructurals, el feble creixement de la productivitat i l'escassetat de polítiques encaminades a fer front a cicles alcistes dels preus dels actius" , segons el BCE.
Diversos factors semblen crucials, afegeix el BCE, per aconseguir una convergència real: estabilitat macroeconòmica i una política fiscal. També veu necessari "un alt grau de flexibilitat en els mercats de productes i laboral".
"Una lliçó important que es pot extreure de la crisi del deute sobirà de la zona de l'euro és que la necessitat d'aplicar polítiques econòmiques sòlides no acaba quan un país ha adoptat l'euro", segons el BCE. "La crisi ha posat de manifest que els voluminosos fluxos de capital als països de renda baixa només poden contribuir a una convergència real sostenible si els recursos s'assignen de forma eficient en l'economia", afirma.
"No hi ha mecanismes automàtics que garanteixin que el procés de convergència nominal abans de l'euro produeixi una convergència real sostenible a partir de llavors", conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema