L'economia creix al ritme més alt en taxa anual des de l'inici de la crisi després que el PIB hagi tornat a repuntar en el segon trimestre de l'any fins a l'1% en taxa intertrimestral, al mateix temps que els analistes valoren la fortalesa del consum intern.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha avançat la dada avançada del PIB que situa el creixement de l'economia en taxa anual en el 3,1%, el seu ritme d'augment més important des del primer trimestre del 2008.

La majoria dels analistes consultats indiquen que la recuperació econòmica s'està enfortint, encara que alguns, com el BBVA Research, apunta a una "lleugera desacceleració de l'activitat el pròxim trimestre", que podria créixer el 0,8%.

La direcció de Riscos de Crèdit i Caució ha assegurat que "hi ha bases per al creixement" i que després de tres anys de contracció, la recuperació ha agafat impuls gràcies a la demanda interna, a la millora de la competitivitat del sector exterior i a la millora del mercat laboral. El principal risc, afegeix, seria una desactivació de la demanda interna, que hauria de créixer a un ritme del 3%, per la qual cosa considera important l'accés al crèdit de les llars.

Per la seva banda, els serveis d'estudis del BBVA subratllen que el consum intern, sobretot el privat, hauria empès el PIB el primer trimestre, en créixer el 0,9%, en contrapartida de la demanda externa neta, que hauria fet una aportació "marginal" al creixement, aproximadament d'un 0,1%.

El professor d'ESADE Robert Tornadell ha destacat com una "gran notícia" els vuit trimestres consecutius de creixement i ha afirmat que hi havia una demanda "continguda" que s'ha disparat, per exemple, en les taxes de compra de cotxes. No obstant això, ha considerat que el 2016 el creixement del PIB seria una mica més baix.

L'economista sènior de IHS Global Raj Badiani preveu que la recuperació pugui perdre una mica d'impuls la segona meitat del 2015 i el 2016, amb un creixement proper al 0,7% trimestral. Segons l'INE, el PIB va començar a créixer entre juliol i setembre del 2013, quan va pujar una dècima i va marcar un punt d'inflexió.