La sequera i l'onada de calor han fet caure el 42% el rendiment de la producció dels principals conreus de cereal d'hivern a Catalunya (blat ordi, civada i sègol) i més del 30% el de la colza, segons les dades divulgades ahir pel sindicat Unió de Pagesos (UP) i procedents del DAAM de la Generalitat.

A les terres de secà, les pèrdues s'enfilen al 48% i 24%, respectivament, mentre que en regadiu les pèrdues de rendiment oscil·len entre el 10% i el 15% de la producció de blat i ordi i colza a Catalunya.

A més a més, el sindicat agrari constata que a les zones de farratge de secà les pèrdues podrien arribar al 50%. Aquestes dades són lleugerament més altes que les estimacions fetes pel sindicat el mes de maig d'enguany.

Unió de Pagesos valora els efectes econòmics negatius de la sequera sobre el cereal d'hivern en més de 102 milions d'euros, dels quals les pèrdues econòmiques en les terres de secà, que sumen 264.240 hectàrees, representen 97 milions d'euros. Les pèrdues econòmiques en conreus industrials d'hivern, com la colza, afecten 11.251 hectàrees a tot Catalunya i arriben a 1,9 milions d'euros.