Demanar que en l'horitzó del 2020 la indústria pugi el seu pes en el PIB per sobre del 20% no és una reivindicació exclusiva de l'empresariat català. És una preocupació en el conjunt de l'Estat, on aquest percentatge està en el 16%, i en el conjunt d'Europa, on la reindustrialització del continent es veu com una prioritat, fonamentalment perquè la via més desitjable per competir és a través de la productivitat, en lloc de per costos, i per aconseguir-la la innovació és essencial. I quins sectors permeten nivells salarials més alts sense perdre competitivitat per la seva més elevada productivitat i l'impacte més fort de les activitats d'R + D, a més d'exercir d'arrossegament d'altres activitats? Els industrials.

El debat sobre les S-3

Amb la vista posada en l'esmentat objectiu, a Europa ha emergit en els últims anys un debat sobre les anomenades "estratègies d'especialització intel·ligent", també conegudes com a S-3, que sorgeixen de la constatació que la majoria d'autonomies estaven aplicant enfocaments o polítiques mimètiques unes de les altres, sense tenir en compte la seva pròpia diversitat, cosa que està provocant un excés d'uniformitat. Així les coses, la Comissió Europea està propugnant que les autonomies apliquin estratègies per especialitzar-se en àrees amb sinergies clares amb les capacitats potencials de producció de cada zona. Un dels objectius és posar més èmfasi en la innovació i en concentrar els escassos recursos humans i financers de R+D+I en aquelles activitats relacionades amb les capacitats cientificotecnològiques i empresarials de l'autonomia. Tot això, és clar, a partir de les activitats econòmiques i clústers existents a cada territori.

En aquest context, María José Aranguren, Susana Franco, Asier Murciego i James R. Wilson, de l'Institut Basc de Competitivitat i Deusto Business School, acaben de publicar a l'últim número de Papeles de Economía Española, publicat per la Fundació de les Caixes de Estalvis (Funcas), un estudi titulat "Els clústers a Espanya: Palanques per a l'especialització intel·ligent?", en què analitzen aquestes concentracions d'activitat econòmica a les diferents autonomies per traçar el mapa del punt de partida del país cap a aquesta reindustrialització.