El Tribunal Suprem ha confirmat la multa de deu milions d'euros que la Generalitat de Catalunya va imposar a Endesa per l'apagada del 23 de juliol del 2007 a Barcelona, que va deixar sense servei 323.000 usuaris durant tres dies, i per la qual Red Eléctrica també ha estat sancionada amb la mateixa quantitat.

Com va fer dilluns amb aquesta última companyia, la Sala del Contenciós-Administratiu de l'Alt Tribunal ha desestimat el recurs que Endesa va interposar contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va avalar la sanció fixada pel Govern català el setembre del 2008 per la comissió d'una infracció administrativa molt greu.

La històrica apagada, a final del juliol del 2007, va començar a la subestació de Collblanc de Barcelona amb la caiguda d'un cable de Fecsa-Endesa sobre les instal·lacions de REE, cosa que va derivar en un incendi a la subestació de Maragall, propietat d'aquesta última companyia. En el seu recurs, Endesa va culpar REE de les "desgraciades conseqüències" d'aquest incendi, per la "defectuosa conservació de la seva subestació", que excedia "molt del risc efectivament causat per la sola degradació" del seu cable.

Això no obstant, el Suprem rebutja les seves al·legacions, perquè, a més d'"admetre la seva responsabilitat pel risc generat per no haver detectat i substituït" el cable elèctric degradat, "pretén limitar la seva culpabilitat" fent una "separació artificial" dels episodis del mateix incident.