Les audiències provincials van donar la raó a nou de cada deu preferentistes que van decidir demandar els bancs per la mala comercialització d'aquests productes l'any passat, i també a set de cada deu afectats, majoritàriament pimes, per contractes de permuta financera o swaps.

Així es desprèn de l'Observatori de la Jurisprudència de Productes Financers Complexos, elaborat per Jausas per tercer any consecutiu, en què ha analitzat més de 1.800 sentències dictades per les audiències provincials i el Tribunal Suprem el 2014 amb relació a participacions preferents, swaps, productes estructurats i obligacions subordinades. D'aquestes, la major part, un total de 1.057, van estar relacionades amb swaps, permutes financeres que en teoria buscaven protegir els clients de la pujada de tipus d'interès, la inflació o les oscil·lacions del mercat de divises.

En 3 de cada 4 casos, el 74,17%, les audiències van avalar pimes i particulars, i altres actors menys habituals, com comunitats de propietaris, religioses i, fins i tot, algun Ajuntament. El 70,9% de les pimes va obtenir la sentència favorable dels tribunals, mentre que el 75,22% de particulars va aconseguir l'anul·lació dels seus swaps, la majoria, vinculats a hipoteques. Va ser l'any passat quan el Tribunal Suprem va començar a dictar sentències sobre aquests productes, i va donar la raó a quatre dels cinc casos estudiats.

"La gran quantitat de sentències, unit al fet que condemnen majoritàriament les entitats financeres, hauria d'obligar la CNMV a prendre mesures contundents contra les entitats financeres per la mala col·locació d'aquests productes", assenyala Jordi Ruiz de Villa, soci de Litigació Bancària de Jausas, que considera que "podria tractar-se d'un abús de mercat". A més, precisa que la "gran asimetria d'informació" fa que cada vegada més es doni la raó a empreses i grans corporacions, ja siguin públiques o privades.

Mentrestant, el 2014, els tribunals van dictar 514 resolucions referides a participacions preferents, de les quals el 90,4% van ser favorables als inversors, percentatge que dobla el registrat el 2012.