Prevenció envers la plaga que afecta les oliveres del sud d'Itàlia

Agricultura alerta que cal prendre mesures perquè no s'estengui i pugui arribar a infectar oliveres catalanes

09.08.2015 | 07:52

El Director General d'Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, va presidir a Barcelona una reunió informativa sobre la plaga de la Xylella fastidiosa, bacteri de nova introducció al territori de la UE i que està afectant de forma greu les oliveres del sud d'Itàlia.
A la reunió van assistir els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal que agrupen les empreses proveïdores de material vegetal, així com representants de les organitzacions professionals agràries.
Molt recentment, a finals de juliol també es va detectar aquest bacteri a l'Illa de Còrsega, per la qual cosa cal extremar les precaucions per a evitar la seva introducció a Catalunya. La soca italiana d'aquest bacteri no sols afecta a les oliveres sinó també diverses plantes cultivades, ornamentals i silvestres, com l'ametller i el cirerer, la ginesta i el romaní. Destacar les afeccions a Itàlia en olivera i baladre.
L'expert de la Universitat de Girona en bacteris fitopatògens, Emili Montesinos, va fer una exposició d'aquest nou organisme nociu de les plantes i va explicar la seva biologia, epidemiologia, subespècies i el diagnòstic. Es tracta d'un bacteri (Xylella fastidiosa) que compta amb 4 subespècies, essent la que afecta a Itàlia l'anomenada Pauca.
A la reunió es va acordar establir un pla de comunicació i divulgació que arribi a tot el sector (agricultors, viveristes, jardiners...), també es va decidir posar a punt l'analítica per poder detectar, en el cas que arribés, el bacteri sobre insectes que poden ser vectors de l'organisme nociu. El proper mes de setembre es farà una nova reunió per tal de discutir l'estat de la situació i les mesures necessàries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema