Grècia i els seus creditors han pactat ajustos durs i rigoroses reformes en el tercer rescat al país en qüestions tan sensibles com les pensions, exempcions a agricultors i privatitzacions, però alhora persegueixen donar-li al programa una dimensió social.

El memoràndum d'entesa que van acordar dimarts Atenes i les institucions creditores fixa les mesures que haurà de prendre el govern grec a canvi de 86.000 milions d'euros de l'eurozona fins al 2018.

El memoràndum inclou mesures importants per al govern d'Alexis Tsipras pel que fa a la justícia social, i per això Atenes adoptarà el proper març mesures per donar suport a la creació d'ocupació per a 150.000 persones, juntament amb polítiques actives d'ocupació. No obstant això, Grècia haurà de fer importants ajustos d'entre el 4 % i el 5 % del PIB. Els creditors de Grècia exigeixen al país assolir uns superàvits primaris del 0,5 % del PIB el 2016, de l'1,75 % el 2017 i del 3,5% el 2018, i, ja a l'octubre, Atenes haurà de legislar mesures estructurals d'almenys el 0,75 % del PIB per al 2017 i el 0,25 % el 2018.

Si els números són finalment millors del previst, haurà de transferir almenys el 30 % del sobrant al compte destinat a la reducció del deute. Un altre 30 % s'utilitzaria per pagar "obligacions governamentals (financeres) vinculades al passat". Moltes mesures les haurà d'emprendre Atenes de manera immediata com accions prèvies i, d'altres, sobretot, a la tardor.

En la reforma tributària i la lluita contra el frau, a més de la reforma de l'IVA ja legislada al juliol, Grècia es compromet a no introduir noves amnisties o ajornaments per als pagaments als deutors que no compleixen a temps les seves obligacions, i publicarà una llista de morosos de pagaments deguts durant més de tres mesos. Així mateix, elaborarà fins al novembre un pla integral de lluita contra el frau fiscal. D'altra banda, el govern grec haurà de presentar fins al setembre un pla per completar el pagament de factures endarrerides, devolucions tributàries i prestacions de pensions.

Quant a les pensions, el document estableix l'eliminació progressiva de la jubilació anticipada, amb l'objectiu de fixar-la als 67 anys el 2022, i la identificació i legislació de mesures que compensin les retallades aplicades el 2012, que el Tribunal Suprem Administratiu va declarar anticonstitucionals recentment.

Per al gener vinent, es preveu l'harmonització de les contribucions per part dels diferents fons de pensions i, a partir del març, l'eliminació gradual de les ajudes a les pensions més baixes (EKAS) fins a final del 2019. Pel que fa als hospitals i la sanitat pública, el text fa referència a mesures que persegueixen l'abaratiment de costos en els medicaments per al consumidor, i deixa a voluntat de l'Executiu l'aplicació de la taxa de 5 euros per visita, que en cas de ser descartada haurà de ser substituïda per una mesura equivalent.

En matèria laboral, el preacord estableix que a partir de l'octubre un grup d'experts independents revisarà la legislació laboral, incloent els acomiadaments col·lectius, l'acció sindical i la negociació col·lectiva per adaptar-les a l'estàndard europeu.