La recent fluctuació del iuan, després de la rebaixa aplicada pel Banc Popular de la Xina al tipus de canvi de referència amb el dòlar, "està sota control", va assegurar ahir l'economista en cap de l'entitat, Ma Jun.

El Banc Popular "és plenament capaç d'estabilitzar el tipus de canvi si és necessari", va declarar Ma Jun, segons l'agència oficial Xinhua. L'economista va assegurar que es faria mitjançant "una intervenció directa en el mercat de canvi estranger per evitar que una mentalitat de massa porti a moviments irracionals sobre el canvi". Els comentaris es produeixen després que la rebaixa del Banc Popular de la Xina del tipus de canvi de referència del iuan amb el dòlar, seguida per una caiguda de la seva cotització en el mercat, disparés ahir els temors que el nou sistema canviari provoqui una devaluació profunda de la divisa asiàtica.

La por es va reflectir en una caiguda de les principals borses mundials, com les europees, les asiàtiques i la nord-americana. Amb el nou sistema, l'emissor xinès està obligat a tenir en compte la cotització del iuan al mercat de divises de la jornada prèvia per fixar la taxa de canvi referencial del dia.

El Banc Popular va apel·lar a la cotització més baixa de la moneda xinesa de dimarts respecte al tipus de canvi de referència i al funcionament del mecanisme adoptat fa poc per reduir ahir altre cop el valor del iuan, l'1,62%.