L'índex de preus de consum del juliol passat es va incrementar a Catalunya el 0,4 % respecte al mateix mes de l'any anterior, per damunt del 0,1 % del conjunt d'Espanya, cosa que ha situat la comunitat catalana entre les que registren la taxa més alta.

En canvi, a Catalunya, els preus van caure vuit dècimes al juliol amb relació al juny per l'impacte de les rebaixes, amb una caiguda de preus del 13,3 %, i per la disminució del cost de la cistella de fruites i verdures, del -0,5%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En termes anuals, el preus continuen a la banda baixa i van deixar la inflació en el 0,4%, especialment per la pressió que suposa el comportament baixista de la cistella dels carburants. Aquest 0,4% d'inflació anual a Catalunya és la més alta que s'ha registrat des del juny de l'any passat, quan també es va registrar el 0,4 %. En el conjunt de l'estat espanyol, els preus van baixar nou dècimes al juliol, i la inflació anual es va situar en el 0,1 %.

En termes anuals, els preus que han influït a l'alça han estat la cistella de l'habitatge, les comunicacions i l'oci i cultura, pels viatges organitzats.

L'habitatge s'ha vist influït per la taxa interanual d'aquesta cistella, que s'ha situat en el 0,1 % en positiu, cosa que suposa un increment de sis dècimes més que el registre del mes de juny. Aquesta cistella ha estat condicionada pels preus a l'alça d'aquest juliol de la factura de l'electricitat de la majoria de consumidors, mentre que l'any passat van baixar.

Les comunicacions, en les quals es tenen en compte les tarifes de telefonia mòbil, han fixat una taxa anual a Catalunya del -0,6% més d'un punt per sobre que la registrada al juny. En aquest cas, el resultat d'aquest comportament ha estat que els preus de les companyies de telecomunicacions s'han mantingut estables aquest any, mentre que l'any passat van disminuir.

L'oci i la cultura ha fixat una taxa anual del -0,3%, set dècimes més que al juny, condicionat pel sector de viatges organitzats, que aquest juliol ha incrementat més els preus que el juliol de l'any passat.

Finalment, en sentit contrari, les cistelles de productes que han influït a mantenir la inflació a la banda baixa en termes anuals han estat el transport i els aliments i begudes no alcohòliques.