L'"important canvi" en la confiança a Espanya, reflectit en un creixement econòmic "molt per sobre de la mitjana d'Europa", s'ha d'aprofitar per avançar en les reformes estructurals que permetin encarar els problemes "persistents" d'elevat atur, baixa productivitat de les pimes i voluminós deute, segons l'opinió de l'FMI.

En el seu informe complet de revisió anual de l'economia espanyola, el Fons Monetari Internacional (FMI) va dibuixar un optimista però caut panorama emmarcat per les previsions de creixement del 3,1% per al 2015 i 2,5% per al 2016, "molt per sobre de la mitjana de la zona euro", que amb prou feines es preveu que creixi l'1,7% aquest any.

"Espanya registra un destacable repunt en l'activitat econòmica com a resultat d'una contundent aplicació de reformes i favorables condicions externes", va assegurar Helgue Berger, cap de la missió de l'organisme a Espanya.

Berger va explicar que les "prioritats" per sostenir aquesta expansió se situen al voltant de l'encara "persistent" rigidesa i "dualitat" del mercat laboral, l'alt nombre i la baixa productivitat de les petites i mitjanes empreses (pimes) i un ajust fiscal que situï l'"elevat deute públic en un camí ferm de reducció".

De fet, va advertir que, a mesura que el cicle econòmic "maduri" i "els vents externs a favor es dissipin", la tendència és que es torni a un creixement potencial "molt baix", de prop de l'1,5% anual. Entre aquests "significatius" suports externs, el fons va citar els baixos preus del barril de petroli, la depreciació de l'euro i l'estímul monetari ofert pel Banc Central Europeu (BCE).

Els tècnics de l'FMI van insistir una vegada més a "elevar els impostos sobre béns específics i de caràcter mediambiental, així com desmuntar gradualment els tipus d'IVA reduït per posar més en línia amb Europa els esforços de recaptació a Espanya".

D'altra banda, han afirmat que "en absència de més reformes" al mercat laboral, l'índex d'atur es preveu al tancament del 2015 en el 22%; aquest es mantindrà en el nivell estructural estimat a l'entorn del 16%.