El sector fructícola català demana al govern de l'Estat espa- nyol que ampliï fins als 38,4 milions de quilos concedits per la Comissió Europea (CE) a l'estat espanyol el volum de préssecs i nectarines que podrà ser destinat a retirades, tenint en compte que fins arael topall fixat pel Fons Espa-nyol de Garantia Agrària se situa només en 20 milions de quilos.

Cal recordar que Brussel·les va aprovar divendres de la setmana passada el pla per retirar fruita del mercat amb l'objectiu de fer front a la greu crisi de preus que viu el sector, en la qual el veto rus juga un paper important. Cal recordar que el preu per als préssecs i nectarines retirats del mercat és de 26,9 cèntims d'euro/quilo.

Durant una visita a l'empresa hortofructícola Nufri de Mollerussa, una de les firmes autoritzades per convertir la fruita retirada del mercat en sucs que tenen com a destinació la beneficència, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, Joan Girona, va reclamar al FEGA l'ampliació del topall màxim per a retirades ja que des del departament confien que aquesta mateixa setmana s'esgoti el topall de 20 milions de quilos previst fins ara. Girona va explicar que des de fa un parell de setmanes el departament d'Agricultura de la Generalitat ha fet els tràmits necessaris per tal que aquestes retirades de fruita es puguin portar a terme preveient la imminent aprovació del pla per part de Brussel·les.

Joan Girona, però, va criticar que, de la mateixa manera que va succeir l'estiu de l'any passat, el pla de retirades aprovat per Brussel·les "ha arribat tard", ja que "aquestes mesures extraordinàries són efectives si es fan en el moment en què hi havia una punta d'oferta, i nosaltres creiem que es va assolir aquesta punta fa unes dues setmanes". El director general va recordar que l'objectiu de les retirades de fruita és el d'"esponjar una mica el mercat davant l'efecte negatiu d'una oferta concentrada en un moment determinat per tal que no acabi afectant negativament els preus que es reben en origen".

Girona va explicar que Catalunya ja ha formalitzat una tercera part de les peticions per retirar préssecs i nectarines del mercat -del màxim de 20 milions de quilos fixats fins al moment per l'Estat-, que són uns volums similars als sol·licitats per Aragó i Múrcia, mentre les peticions d'altres zones són menors. Per la seva part, el responsable de producció i comercialització de Nufri, Ignasi Argilés, va valorar positivament les retirades autoritzades per l'executiu de Brussel·les ja que serveixen per marcar un preu "26,9 cèntims per a préssecs i nectarines" a partir del qual productors i comercialitzadors saben que tenen una opció de sortida i difícilment vendran per sota d'aquest preu.

Tot i això, també ha criticat que la mesura, com també va passar l'any passat, arriba amb unes dues o tres setmanes de retard. En aquest sentit, Argilés ha reclamat "la màxima diligència" tant a la Comissió Europea com al govern espanyol, ja que "ens convindria que en el moment en què que tenim el pic de producció, que és la segona o tercera setmana de juliol, i quan s'arriba a un cert nivell de preu, aquesta mesura pogués funcionar automàticament".

Davant l'ampliació del tancament de les fronteres russes a les produccions agràries comunitàries fins al mes d'agost del 2016, la Comissió Europea assigna una quota de retirades a l'Estat espanyol de 129 milions de quilos de fruites i hortalisses.