El dia 12 d'agost era el Dia Internacional de la Joventut. Des que l'Assemblea General de l'ONU va establir aquesta data el 17 de desembre del 1999, la diada s'ha centrat cada any en un tema diferent segons el moment: desenvolupament sostenible, pobresa, immigració i salut, entre d'altres. Enguany es repetia la temàtica del 2007 i, sota el lema "Participació cívica dels joves", es va concentrar en la necessitat de potenciar l'accés dels joves a la participació econòmica, política i social.

L'ONU va organitzar un esdeveniment a la seva seu a Nova York amb panells interactius que mostraven "formes inspiradores" de participar en l'àrea política i social i va posar en marxa una campanya en què els joves podien compartir missatges a Twitter través del hashtag #YouthDay. L'objectiu era tractar el tema des del positivisme i la il·lusió. A Espanya, però, la jornada es va convertir en un ball de xifres. Els organismes oficials van fer bandera de les millores aconseguides amb les noves mesures, mentre que els sindicats ho van aprofitar per posar de manifest la precària situació laboral de molts joves

I és que Espanya és un dels països europeus amb més taxa d'atur juvenil. Segons dades del cens, a l'Estat hi ha un total de 6.663.801 joves entre 16 i 29 anys, que representen el 14,43% de la població. D'aquests, el 47,68% estaven registrats a la llista d'aturats el segon trimestre de l'any, i cal sumar-hi els que no treballen però no s'han apuntat als serveis públics d'ocupació. Per tant, la meitat dels joves espanyols estan sense feina. Pel que fa a Catalunya, el juliol del 2015 hi havia 28.849 menors de 25 anys a l'atur.

Les dades demostren, però, que l'herba no és més verda al costat dels qui tenen feina. Segons un informe de la Unió Sindical Obrera (USO), nou de cada deu joves d'entre 16 i 29 anys que té un contracte laboral, el té temporal. D'aquests, gairebé la meitat tenen una durada de menys d'un any i només el 16,5% supera aquest període de temps. El 35,9% restant, segons l'estudi, es firmen sense saber-ne la duració exacta. L'USO assegura que es tracta de contractes d'estiu que "donen un respir temporal a les taxes d'atur", però que un cop acabada la campanya "es retorna a la realitat".