El ministeri d'Hisenda ha demanat als alts directius del departament que usin, amb caràcter general, el transport públic en els desplaçaments, llevat que l'ús del vehicle particular constitueixi l'alternativa més econòmica.

En una ordre publicada avui pel Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Hisenda també sol·licita que es tingui en compte l'ús de la tarifa turista tant en els desplaçaments d'avió i tren, "llevat de casos excepcionals justificats per raó de la distància del lloc de destinació, la durada del desplaçament o supòsits anàlegs".

L'ordre recull el règim de compensació de les despeses de desplaçament, allotjament o manutenció dels màxims responsables i directius amb contractes mercantils o d'alta direcció en el sector públic, així com criteris de bona gestió amb normes que s'ajusten a principis d'austeritat en la despesa, "imprescindibles en l'actual context de restriccions pressupostàries".

Així, Hisenda també advoca per la planificació i gestió anticipada de bitllets, que permeti obtenir millors preus, o per l'emissió de bitllets per procediments que permetin optimitzar costos.

El Ministeri demana als alts càrrecs la utilització preferent de mitjans tecnològics alternatius a les reunions i desplaçaments com àudio conferències o videoconferències, així com evitar desplaçaments innecessaris d'equips de treball.

A més a més, defensa la fixació de criteris temporals "estrictes" per a l'inici i finalització del servei, que evitin antelacions o prolongacions "injustificades" d'estada en destinació. Així mateix, demana l'ús dels hotels que s'incloguin en el contracte subscrit de firma centralitzada per l'Administració General de l'Estat o, si s'escau, pel Ministeri d'adscripció.

El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, va qualificar ahir de "broma de mal gust" que el Govern demani als alts càrrecs directius de les empreses públiques que viatgin en classe turista a quatre mesos de les eleccions i ha criticat que l'ordre no inclogui els alts càrrecs del Govern.

Per la seva banda, el diputat d'Esquerra Plural, Ricardo Sixto, va mostrar-se perplex perquè el Govern demani ara que s'adoptin criteris d'austeritat en els viatges de càrrecs públics i ha anunciat que preguntarà a l'executiu quin hauria estat l'estalvi d'haver-se adoptat abans aquesta mesura.