La caiguda Wall Street divendres i de les places asiàtiques aquesta matinada per la desacceleració de l'economia xinesa i el seu impacte en l'activitat mundial han causat una pèrdua mitjana del 5% a les principals borses europees, la més gran dels últims tres anys, segons dades del mercat i experts consultats. Aquesta situació va provocar temors per una possible aturada econòmica de la Xina i d'altres mercats emergents, així com el possible efecte contagi en el conjunt de l'economia global van afectar les borses d'arreu del món.

Al tancament borsari, van destacar la caiguda del 5,96% del Milà, mentre que Lisboa va perdre el 5,8%; l'índex Euro Stoxx 50, el 5,56%; l'Stoxx 600, el 5,39%; París, el 5,35%; Madrid, el 5,01%; Londres, el 4,67%, i Zuric el 3,75%.

Gairebé totes les principals places europees registraven les baixades més importants en els darrers quatre anys, des de quan a l'agost del 2011 el temor a una nova recessió va arrossegar els parquets internacionals.

No obstant això, alguns mercats, com Londres, que acumula deu sessions consecutives de pèrdues, recollia ahir el pitjor resultat en gairebé sis anys i mig, des del principi del març del 2009, quan els resultats de l'HSBC i l'anunci que anava a fer una ampliació de capital s'enfonsaven a la City.

Per la seva banda, Frankfurt i Milà tenien la caiguda més gran des del començament de novembre del 2011, quan a Grècia es va decidir sotmetre el rescat financer a la votació en referèndum.

Les borses europees van començar la jornada amb pèrdues del voltant del 3% i que seguien els descensos de Wall Street divendres (aquest dia es va conèixer que l'activitat industrial xinesa s'havia contret a l'agost i se situava en nivells de gairebé set anys enrere). També en aquesta jornada s'havia publicat l'empitjorament de l'acompliment fabril nord-americà i el parquet novaiorquès va tancar amb un descens superior al 3% que es va contagiar a les places asiàtiques la matinada de dilluns.